El secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Turull, intervé durant una roda de premsa a la seu del partit, el 29 de maig de 2023, a Barcelona
POLÍTICA

Primeres conseqüències del Govern Illa: Junts es posa dur amb Pedro Sánchez

El canvi de correlació de forces a Catalunya condiciona l'estabilitat de les aliances a Madrid

Era inevitable que les relacions entre Junts i el Govern de Pedro Sánchez no es veiessin afectades per l'arribada de Salvador Illa al Govern de la Generalitat. Les relacions entre els socialistes i els de Carles Puigdemont al Govern d'Espanya mai no han estat senzilles i harmòniques. Però el canvi de la correlació de forces a Catalunya ha alterat perillosament el fràgil equilibri que sustentava aquest matrimoni de conveniència.

Durant un curt període de temps Junts va passar a ser el soci preferencial del PSOE relegant ERC a un segon pla. Però l'acord d'investidura ERC-PSC a Catalunya ha tornat a situar els republicans al davant. Condemnats a l'oposició al Parlament, els de Carles Puigdemont ara necessiten mostrar un perfil més dur davant el PSOE.

Pla mig curt de Pedro Sánchez a la tribuna del Congrés mirant cap avall amb cara de preocupació

Primer, per diferenciar-se d'ERC i evidenciar la seva aliança estratègica amb el PSOE i el PSC més “espanyolista”. Però també per afeblir el Govern d'Espanya com una manera de condicionar també l'estabilitat del govern de Salvador Illa a Catalunya. Finalment, es tracta de demostrar davant del seu electorat que el pacte amb Pedro Sánchez no va ser paper mullat, cosa que permet també reforçar la figura de Carles Puigdemont com a polític indomable.

Junts torna a advertir el PSOE

En aquest context s'emmarquen les declaracions de Jordi Turull al Cafè d'Idees deixant als llimbs els Pressupostos Generals de l'Estat. El secretari general de Junts ha advertit al PSOE que ara mateix estan lluny de comptar amb el seu suport per tirar endavant els comptes del 2025. Cal recordar que Junts ja va frustrar l'aprovació dels pressupostos d'aquest any i va deixar el Govern de Pedro Sánchez molt debilitat.

El dirigent català ha deixat clar que el balanç del compliment dels acords amb Junts deixa molt a desitjar per part del PSOE. Ha esmentat l'execució pressupostària però també altres qüestions com ara la transferència d'immigració i l'oficialitat del català a la UE. Per això ha dit que no hi ha un “clima favorable” a l'aprovació dels pressupostos, posant així el PSOE novament contra les cordes.

A més, Junts ahir va ajudar a tumbar la proposta de Sumar, membre del Gobierno, de regular els lloguers de temporada. Una decisió molt important perquè Sánchez i els seus socis necessitaven el vot afirmatiu de Junts per treure la llei endavant. Junts ha argumentat una discrepància de fons, però també de manera perquè considera que envaeix competències de Catalunya.

El dilema de Puigdemont

Al PSOE transmeten tranquil·litat perquè són conscients de la necessitat de Junts de retenir l'única palanca de poder que els queda. Els de Puigdemont estan a la difícil posició de ser oposició a Catalunya i aliat del Govern a Espanya. Això els allibera de la responsabilitat de seguir sostenint Pedro Sánchez, però alhora els obliga a estirar pragmatisme per seguir aferrats al poder.

Un cop més sembla que la necessitat de Junts de posar-se durs amb Pedro Sánchez xoca amb la possibilitat real de trencar l'aliança. I això porta a la sensació que una vegada més Puigdemont estira postureig en la seva estratègia d'aliances a Madrid ia Catalunya. Cosa que fins ara no ha fet més que llastar la seva confiança amb les bases independentistes restant-li popularitat i suports.

➡️ Política

Més notícies: