Imatge d'Irene Montero i Ione Belarra
POLÍTICA

Primeres conseqüències per a Podem després de saltar al buit

Fugida de dirigents i amenaça de Sumar

La decisió de trencar amb Sumar i anar-se'n al grup mixt comença a tenir conseqüències per a Podem. La formació de Yolanda Díaz ja es planteja seriosament denunciar els morats per transfuguisme. A més, la dimissió de quatre alts càrrecs al grup madrileny ha obert una crisi interna al partit.

Roberto Sotomayor, candidat de Podem a l'alcaldia de Madrid, va anunciar que deixa el partit. El seu cas és paradigmàtic, d'històric dirigent a crític amb la direcció i afí a Sumar. Amb ell se'n va Alejandra Jacinto, que a l'octubre va deixar la seva acta de diputada i ara també deixa el partit.

A continuació han anunciat el seu adéu la número dos a les municipals i portaveu a l'Assemblea de Madrid, Carolina Alonso. Finalment, l'excoordinador regional Jesús Santos, que ha referit “diferències enormes” amb la direcció. L'últim a ficar el dit a la nafra ha estat ni més ni menys que Juan Carlos Monedero.

El fundador de Podem ha extremtat que el partit va camí d'assemblar-se més a una secta. "Ara som menys plurals i més diversos", ha dit després de les fuites a Madrid, "jo no vull un grup on tothom pensi el mateix". Una reflexió que li ha guanyat els atacs dels alineats amb la direcció.

Primer pla de Pablo Iglesias mirant l'horitzó amb cara seriosa

El fons de la situació és el malestar entre la militància de Podem per les maneres de gestionar la crisi. Acusen la direcció de prendre decisions transcendentals de manera tancada i que la militància s'assabenta per Canal Red, el mitjà de Pablo Iglesias. Sumar ha esdevingut el refugi dels que abandonen la formació morada.

Sumar amenaça Podem

Sumar va descartar inicialment prendre mesures contra Podem perquè temien que pogués reforçar el victimisme dels morats. Però les últimes hores, la formació de Yolanda Díaz ha canviat de semblar. Ara sí que es plantegen denunciar els podemetes per transfuguisme.

Ernest Urtasun, portaveu de Sumar i ministre de Cultura, ha confirmat que estudien denunciar Podem davant el Pacte Antitransfuguisme. "Quan una persona es presenta a les eleccions en una coalició i l'abandona sense deixar l'escó, això és transfuguisme. No ho dic jo, ho diu el pacte subscrit per tots els partits, inclòs Podem.

Podem ha respost negant les acusacions de transfuguisme, però ha evitat el cos a cos amb Sumar. El partit ha anunciat l'acte “Ara més que mai” i ha convidat la ciutadania a sumar-se al seu projecte. Podem afirma estar centrat a millorar la vida de la gent.

El partit d'Irene Montero i Ione Belarra s'enfronta ara a l'ofensiva de Sumar i la fugida dels dirigents. Són les primeres conseqüències de la decisió de saltar al buit després de mesos d'enfrontaments amb la formació de Yolanda Díaz. El partit intenta ara sobreviure fins a les eleccions europees.

➡️ Política

Més notícies: