Primeres baixes a Junts després d'assumir Puigdemont la presidència del partit
La vella guàrdia convergent ha liquidat el sector borrasista al congrés nacional d'aquest cap de setmana
El congrés nacional de Junts aquest cap de setmana ha culminat la recentralització del partit, amb l'enlairament dels convergents i la liquidació definitiva del sector borrasista . Finalitza així l'etapa iniciada al congrés d'Argelers del juny del 2022, quan es van oficialitzar tres corrents ideològics i dos poders: la secretaria general, ostentada per Jordi Turull, i la presidència de Laura Borràs.
En aquell moment, Carles Puigdemont va pensar que era una bona idea donar ales a un sector independentista radical procedent sobretot de la societat civil. I que podia arribar a ser compatible amb el sector de la vella guàrdia convergent, més possibilista en allò estratègic i conservador en allò social. Però la ruptura amb ERC al Govern, l'octubre del 2022, va evidenciar una tensió que lluny de desaparèixer ha anat a més.
La caiguda en desgràcia de Laura Borràs després de la seva imputació per corrupció, la deriva electoral del partit i les negociacions amb el PSOE van convèncer Puigdemont de la necessitat de recentralitzar el partit. Això passava sobretot per liquidar el sector borrasista. Però alhora, la competència amb Aliança Catalana va postergar la purga per la por de perdre definitivament el suport de les bases independentistes més radicalitzades.
Primeres baixes al partit
Puigdemont ha anat marcant els passos per a una transició gradual que va culminar aquest cap de setmana amb la desaparició dels borrasistes de l'executiva nacional. Per atenuar el cop, Puigdemont ha recol·locat Borràs a la fundació del partit i ha incorporat Demòcrates i Antoni Castellà a l'executiva. El seu missatge ha estat diàfan: Junts necessita continuar obrint-se per incorporar com més sectors millor en un gran projecte independentista.
Tot i això, Puigdemont no ha pogut evitar que després del desplaçament dels borrasistes hagin començat a anunciar-se les primeres baixes. Un exemple és el de Jordi Muñoz, militant de Junts que avui ha anunciat al seu perfil de Twitter la seva decisió de donar-se de baixa. “He dit al llarg d'aquests anys que només em mantenia a Junts per recolzar la MHP Laura Borràs, però després del que va passar a l'últim congrés, ja no cal que segueixi”.
Aquest militant qüestiona a més el missatge d'“unitat i cohesió” llançat per Puigdemont i Turull després del congrés. "Units els de sempre per als de sempre, cohesió la que tenen tots contra la presidenta", ha expressat. I ha qüestionat la votació, perquè "no es podia votar no i els que no hi estaven d'acord s'han hagut d'abstenir".
Un altre projecte a la deriva
És un exemple que evidencia les dificultats que tindrà Puigdemont per evitar noves fugides en ple declivi del partit i amb Aliança Catalana aguaitant. De fet, Puigdemont ja sap com va això perquè al seu moment també va veure una allau de baixes al Consell de la República. Va ser precisament després que ell i Toni Comín donessin un cop per liquidar la democràcia interna i fer amb el control absolut de l'organisme.
Puigdemont intenta vendre el resultat d'aquest congrés (90% de suport a la llista, l'única que es presentava) com un aval unànime a la seva figura. Però ja comencen a sortir les primeres veus dissidents que acusen Puigdemont i la cúpula convergent d'autoritaris.
Més notícies: