Muntatge amb un primer pla de Carles Puigdemont i una foto d'una manifestació dels CDR de fons, on es veu un encaputxat amb una bengala
POLÍTICA

Indignació indepe per la rendició de Junts

Els postconvergents reconeixen que han aparcat la via unilateral

L'acord PSOE-Junts va posar el partit de Carles Puigdemont a la diana de la indignació independentista. Ara, l'eurodiputat Toni Comín, mà dreta de l'expresident, ha reconegut que han aparcat la via unilateral. Cosa que per a molts confirma la “traïció” i la “rendició” dels postconvergents.

Junts era el darrer reducte del processisme que mantenia viva la flama de l'esperança de l'1 d´octubre. Comín va assegurar al Cafè d'Idees de TVE que no renuncien al mandat del referèndum de l'1-O, però que ara la prioritat és el referèndum pactat. És a dir, fer una nova consulta en el marc de la Constitució.

Les seves paraules han provocat les ires entre l'independentisme radical, que demanen castigar els partits processistes a les urnes. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) també s'hi ha pronunciat. Demana a les bases sobiranistes que signin el manifest contra la “renúncia” d'ERC i Junts a la via unilateral.

L'ANC contra la traïció dels partits

“Els acords amb el PSOE ens allunyen de la unilateralitat i assolir la independència de la nació catalana. Ja n'hi ha prou d'enganys, demostrem-los que aquest no és el camí, i signa el manifest en rebuig d'aquests pactes”. És el missatge publicat per l'ANC a la xarxa social X, després de les paraules de Comín.

Els independentistes indignats demanen a l'ANC “menys manifestos i més mobilitzacions a la plaça Sant Jaume”. També es dirigeixen a Junts per dir-los que “la vostra farsa ja no aguanta més” i que “l'abstencionisme us destrossarà”. Són molts els que amenacen de retirar el vot al partit de Puigdemont.

Toni Comín s'emporta totes les crítiques, comparant-lo amb Jaume Asens i acusant-lo d'enganyar els seus votants. “Hi ha un corrent polític català que són mestres de la prestidigitació verbal: consulta, suspensió, mirada llarga, fidels a l'1-O, preparem-nos, acord històric… i ara aparcar”. Abstenció és la paraula més repetida.

Un nou espai per a la via unilateral

La renúncia a la via unilateral per part de Junts obre un nou espai que podria ser ocupat per la mateixa ANC. Fa temps que l'entitat amenaça amb la llista cívica, i ha començat a moure els fils. A l'última assemblea, es van establir les bases per decidir els processos d'elecció dels representants.

Qui també guanya amb l'enfonsament d'ERC i Junts és Sílvia Orriols. La líder d'Aliança Catalana ha anunciat la seva intenció de presentar-se a les properes eleccions catalanes amb dos eixos, la independència unilateral i les polítiques antiimmigració. La seva missió és derrotar el processisme i declarar la independència.

Queda per veure també si Clara Ponsatí, l'eurodiputada díscola de Junts, és capaç d'articular una alternativa política. L'exconsellera s'ha distanciat de Puigdemont i afirma que allò que Catalunya necessita són nous lideratges. Aquestes opcions amenacen d'acabar d'enfonsar ERC… i ara també Junts.