Muntatge de Rita Barberá i l'incendi de València

POLÍTICA

La premsa processista relaciona l'incendi de València amb Rita Barberà

Digitals com El Nacional i Vilaweb retraten el barri de Nou Campanar com a 'símbol de la nova València que el PP qui

Mentre tota Espanya conté la respiració davant la recerca de víctimes a l'incendi de València, la premsa processista utilitza la tragèdia per a les seves particulars revenges polítiques. Mitjans digitals com El Nacional i Vilaweb culpen de l'incendi l'exalcaldessa Rita Barberà, que va morir el 2016. Assenyalen que l'edifici calcinat es troba en un barri “construït a l'empara de la política urbanística del PP”.

El foc ocasionat aquest dijous a la tarda va arrasar un edifici de 14 plantes al barri de Nou Campanar de la capital valenciana. De moment, s'han confirmat quatre víctimes mortals i hi ha fins a 15 persones desaparegudes. Els bombers han accedit aquest matí a l'interior de l'edifici per localitzar-ne possibles víctimes.

Vilaweb publica un article sobre Nou Campanar, “el barri que Rita Barberà volia faraònic i que ha acabat amb tragèdia”. Molt similar a l'article d' El Nacional sobre Nou Campanar, “el barri que va impulsar Rita Barberà”. Altres mitjans posen el focus al promotor de l'edifici, un fons immobiliari que va fer fallida amb 500 milions de deute.

Rita Barberà i la València faraònica

El Nacional destaca que aquesta zona "va despertar l´interès d´un grup de constructors que van posar en safata una oportunitat única al´alcaldessa Rita Barberà". Es tractava de construir un barri nou, exclusiu, amb tots els serveis, comunicat amb el centre i al costat de l'autovia que connecta amb Madrid. Afegeixen que “la darrera promoció urbanística va ser la que es va convertir en una tràgica falla real, construïda no amb cartró pedra, sinó amb materials que es van vendre com de màxima qualitat i que en realitat van contribuir a la ràpida propagació del foc”.

Vista del foc devorant l'edifici incendiat a València amb palmeres en primer pla

Vilaweb recorda que "Nou Campanar va ser un dels símbols màxims de la nova València que Rita Barberà i Francisco Camps pretenien construir a cop d´especulació i corrupció generalitzada". L´article afirma que "ara, amb un desgraciat accident, el somni d´aquell barri faraònic que havia de ser l´enveja de tots i símbol de la nova València del PP, ha quedat literalment en cendres". Destaca sobretot el nom de Rita Barberà, “que va arribar cinc anys abans a l'alcaldia i professava una estimació furiosa per batejar coses noves, com el Nou Campanar”.

Les sospites planen també sobre Fbex, immobiliària catalana que va construir l'edifici, i que va presentar els materials com “de màxima qualitat i no inflamables”. Els pisos van arribar a costar 300.000 euros al boom immobiliari, en una de les zones més luxoses de València. El fons es va enfonsar anys després deixant un deute milionari i “el pitjor incendi declarat mai a la ciutat”.

Causes encara no aclarides

Les causes de l'incendi encara s'estan investigant, però almenys tres factors haurien contribuït a la propagació. Una seria la climatologia, especialment càlida per a aquesta època de l'any. També assenyalen les fortes ratxes de vent, que haurien accelerat l'avenç del foc per l'edifici.

Però si hi ha alguna cosa que hauria afavorit la propagació del foc seria el revestiment de poliuretà i polietilè a la façana de l'edifici. Aquest va ser projectat segons el Codi Tècnic d'Edificació del 1991, molt menys exigent pel que fa als materials inflamables que l'actual, del 2006. Els edificis construïts després del 2006 estan més preparats per evitar la propagació del foc.

➡️ Política

Més notícies: