Junts per Catalunya: un polvorí a punt d'esclatar
Les tensions entre el sector oficialista, que és majoritari, i el sector de Laura Borràs, cada cop més acorralat, posa en perill l'estabilitat del partit de Carles Puigdemont
Des de fa temps, a Junts per Catalunya hi ha una guerra entre dos sectors: el que lidera Laura Borràs, de tendència unilateralista; i el que lidera Jordi Turull, més favorable al pragmatisme. Per sobre d'ells hi ha el sector Puigdemont, que serveix d'àrbitre i que uns dies sembla més proper a un i, l'endemà, més proper a l'altre –encara que realment sigui més proper a Turull que no pas a Borràs–.
El fet que, en línies generals, tots dos formin part de les estructures del partit –i per tant comparteixin interessos–, provoca que es visqui una calma tensa entre ells. De mica en mica, però, el sector pragmàtic es va imposant i això fa que el sector Borràs estigui cada cop més incòmode en aquest joc d'equilibris en què s'havia convertit la formació processista.
Recentment, la facció ara majoritària ha redoblat la seva pressió als 'borrassistes', aprofitant que la condemna per corrupció ha deixat en fora de joc l'expresidenta del Parlament -i presidenta del partit-. I això ha provocat que els 'crítics' apareguin a gairebé cada decisió que pren la direcció de Turull.
Ja hi va haver veus contràries a la decisió de Junts de deixar caure Laura Borràs quan va ser condemnada i també han aparegut crítiques a un possible pacte amb Collboni a Barcelona, per posar dos exemples. Però el que ha fet esclatar aquest sector són els casos de presumpte assetjament que haurien patit fins a dues diputades juntaires al Parlament.
Aurora Madaula, vicepresidenta del Parlament, i Cristina Casol han denunciat recentment casos d'assetjament o “violències masclistes silencioses” per part de companys de partit. Totes dues són properes a Laura Borràs i aquest sector retreu a la presidenta de la comissió de garanties, Magda Oranich, un tracte diferent del que va mostrar amb Laura Borràs i també en la polèmica protagonitzada per Francesc de Dalmses -també del sector Borràs- amb una periodista de TV3.
De Dalmases va intimidar una periodista del programa FAQS de la televisió pública catalana. Oranich -després de denunciar pressions de Borràs- va donar credibilitat a la víctima i la qüestió va acabar amb la dimissió de la mà dreta de Laura Borràs com a vicepresident del partit. Pel que fa al cas de corrupció de la presidenta dels juntaires, la comissió de garanties de Junts la va convidar a dimitir una vegada coneguda la sentència. En canvi, Oranich ha decidit apartar-se del cas Madaula. I sembla que tampoc no es mullarà al de Casol, fet que ha generat encara més queixes d'aquesta minoria sorollosa.
De fet, quan Madaula va denunciar públicament el seu cas des de la tribuna del Parlament, el sector més oficialista de Junts va acabar demanant la dimissió per prendre decisions a l'esquena del partit. Diversos diputats van signar una carta demanant a la vicepresidenta del Parlament -ara de baixa- que dimitís.
Més enllà d'aquests casos particulars, tot forma part d'una guerra profunda entre aquests dos sectors principals de Junts. I el de Laura Borràs, veient-se cada cop amb menys poder d'incidència -els pactes amb Pedro Sánchez o les negociacions amb Collboni evidencien el triomf del pragmatisme-, estan alçant la veu fins al punt que ningú no descarta una guerra civil que acabi en escissió.
Més notícies: