
PP i Vox assenyalen el 'fracàs' de la política energètica del Govern i l'esquerra
Alejandro Fernández i Ignacio Garriga demanen un canvi radical en l'estratègia energètica de Catalunya
“Renovables sí, per descomptat. Però nuclears també, o anem al desastre”. Així es pot resumir la intervenció d'Alejandro Fernández (PP) aquesta tarda, en el ple monogràfic sobre el Gran Apagón.
El líder popular va vaticinar el que podia ocórrer el 12 de febrer, en un ple en què Illa li va recomanar que es fixés més en Angela Merkel. En el ple d'aquesta tarda, Fernández li ha respost. “La seva decisió de donar continuïtat a la dependència del gas rus és un dels errors geoestratègics més greus dels últims anys a Europa”, va dir de manera taxativa.

El líder popular ha recordat que França disposa de 57 reactors nuclears “que el fan autosuficient, però a més amb un avantatge evident. Compartim riscos, perquè l'aire no té fronteres, però els beneficis són per a ells”.
“Com pot l'esquerra defensar semblant burricie?”, ha qüestionat Alejandro Fernández.
El PP assenyala el 'fracàs' del model energètic
El PP ha volgut anar a l'arrel del problema. “El seu model energètic ha fracassat, de manera inapel·lable i humiliant”, li ha dit Alejandro Fernández a Salvador Illa.
El líder dels populars ha dit que Catalunya podria liderar el sector de les renovables. Però que “mentre insisteixen a tancar les nuclears, registren un suspens categòric en renovables”. Ha tornat a recordar que les renovables suposen només un 14% a Catalunya, mentre que la nuclear aporta un 60%.
Fernández ha impugnat les teories del decreixement de l'esquerra com “una bajanada perroflàutica absolutament inviable”. Ha advertit que en el futur caldrà més energia i més assequible. Per això s'ha preguntat “d'on ve tant d'odi a l'energia nuclear”.
El líder del PP assegura que el rebuig de l'esquerra a les nuclears és "ideològic" i porta Catalunya al "desastre". De cara al futur, ha demanat millorar els sistemes d'alerta davant apagades, les residències de majors i el transport.
Vox critica el 'fanatisme climàtic'
Vox també ha centrat les seves crítiques en “les causes que ens han portat fins aquí”. Ignacio Garriga ha estat molt dur amb l'Illa. “Jo pensava que avui sortiria aquí a demanar disculpes i digués que canviarà la seva política energètica”, va afirmar.
Ignacio Garriga ha dit que l'apagada era “previsible” perquè els experts i ell mateix feia temps que avisaven de l'estratègia energètica suïcida. “És el resultat d'una transició imposada a cop d'ideologia i d'esquena a la realitat”, ha dit.
Garriga ha dit que el problema és de fons, perquè l'energia eòlica i solar “no tenen inèrcia” per fer front a apagades. “La xarxa elèctrica necessita energia estable que respongui a fluctuacions, i això ho proporcionen les centrals nuclears i el cicle combinat”, ha afegit. Acusa el govern de “lliurar la seva política energètica a fanàtics i ecologistes”, i qui ho pagaran seran “els catalans”.
PP i Vox lideren així l'oposició dura al Govern davant aquesta nova crisi. A diferència de la resta de partits, centren la seva crítica en l'arrel del problema i plantegen un model energètic diferent.
Més notícies: