El portaveu de Vox al Congrés, Iván Espinosa dels Monteros, durant una roda de premsa posterior a la reunió de la Junta de Portaveus, al Congrés dels Diputats, a 16 de maig de 2023
POLÍTICA

El PP tempta a Espinosa de los Monteros

Els populars veuen un filó per atraure el sector liberal de Vox

Més problemes per a Vox. L'adeu d'Iván Espinosa de los Monteros no només obre un cisma al partit de Santiago Abascal sinó que amenaça amb una fuita de votants al Partit Popular. A Gènova han ensumat la sang, i s'han afanyat a temptar l'exportaveu de Vox perquè s'incorpori a les seves files.

La marxa d'Iván Espinosa de los Monteros confirma el triomf del sector ultraconservador de Vox sobre l'ala liberal. Això deixa orfes a molts liberals que van optar per anar-se'n a Vox decebuts per la moderació del PP. Els populars veuen ara l'oportunitat de recuperar tots aquests votants.

Iván Espinosa dels Monteros, de perfil, aplaudint amb rostre molt somrient

L'opa hostil del PP a Vox comença amb Iván Espinosa de los Monteros. Segons El Español, dirigents del PP han fixat com a prioritat la incorporació de l'exportaveu de Vox a les files. Destaquen el seu capital polític i afirmen que “no se'n pot anar”, que cal recuperar-lo “perquè sigui una pausa i no una marxa”.

El PP es llança a per Vox

El nou escenari polític juga a favor dels populars en l'intent d'absorbir part de l'electorat de Vox. Un govern de coalició PP-Vox hauria mantingut intactes els espais dels dos partits. Però sense la majoria absoluta i el PSOE assetjant la Moncloa, el PP té via lliure per competir amb Vox.

El cisma obert al partit d'Abascal és positiu per al PP per dos motius. Un, perquè expulsa un corrent ideològic a Vox que podria trobar refugi al PP. I dues, perquè apuntala el perfil més histriònic que limita encara més les seves expectatives electorals.

Al PP valoren Espinosa de los Monteros per la seva posició ideològica, però també pel seu tarannà. No només era el més preparat dins de Vox, sinó que a més era el més proper als populars fins i tot en els moments de més tensió. De fet, té una bona relació amb molts d'ells.

El camí de Ciutadans

De moment no hi ha cap oferta oficial perquè Espinosa de los Monteros fitxi pel PP. Però la cúpula del partit somia atraure'l per completar la reabsorció dels espais perduts aquest últim any. Després de recuperar l'electorat de Ciutadans, ara toca reintegrar els de Vox.

Muntatge Santiago Abascal

A Gènova creuen que si són capaços de recuperar dos dels tres milions de votants de Vox, el PP pot tornar a tenir l'hegemonia del centredreta. “Tornar a unir tot allò que està a l'esquerra del PSOE”, com va formular Aznar.

El principi de l'ofensiva passa per atraure exdirigents de Vox del perfil d'Espinosa. La realitat és que amb el seu adéu Vox es fa més petit mentre que l'espectre ideològic del PP s'expandeix. El gran dubte ara és saber si Abascal sabrà reconduir la situació, o el partit acabarà seguint els passos de Ciutadans.

➡️ Política

Més notícies: