Imatge detall d'una jaqueta dels Mossos d'Esquadra
POLÍTICA

Un altre municipi català se suma a l'ofensiva contra els okupes

L'ajuntament del Vendrell també crearà una oficina antiokupació

Xavier García Albiol va marcar el camí que cal seguir amb la creació d'una oficina antiokupació a Badalona. Ara, l'ajuntament del Vendrell, a Tarragona, ha creat també una oficina per combatre les okupacions. Permetrà informar i assessorar la ciutadania per saber què pot fer en cas d'okupació.

L'ajuntament del Vendrell està governat pel PSC amb el suport del Partit Popular. El municipi està ple de segones residències, i com altres poblacions de la costa catalana fa temps que està en el focus dels okupes. Ara, el consistori ha dit prou.

El regidor de Seguretat Ciutadana, Christian Soriano, ha anunciat la posada en marxa d´un pla per evitar les okupacions en calent. L'objectiu és frenar les entrades vinculades amb la delinqüència. "Les ocupacions estan sent un problema social, sobretot quan alteren la seguretat i tranquil·litat dels veïns", ha dit el regidor.

L'actuació policial és clau

El problema s'ha disparat al Vendrell, i les autoritats es conjuren per posar fi a la situació. Les darreres setmanes la policia ha evitat tres intents d'okupació en calent gràcies a la col·laboració ciutadana. La ràpida actuació de la policia ha estat clau per fer fora els delinqüents.

L'oficina antiokupació permet agilitzar les actuacions quan es detecta una entrada il·legal. En els últims casos esmentats, després de fer fora els delinqüents es van tancar i van tapiar els immobles. El procediment s'estén a altres localitats.

És el cas d'un conjunt de cases okupades que feia anys que generaven problemes Coma-ruga. Policia Local i Mossos van dur a terme un operatiu conjunt el 25 de juliol passat. Van identificar diverses persones amb antecedents policials, i els van tallar l'aigua i la llum.

Crida a la col·laboració ciutadana

L'objectiu de l'oficina antiokupació és fomentar la cooperació entre els diferents serveis del municipi. Això inclou les àrees de Sanitat, Habitatge i Serveis Socials, que es coordinaran per actuar amb rapidesa i de manera eficaç. El regidor ha insistit que "cal abordar el problema més enllà del vessant policial, cal anar a l'arrel".

Fotomuntatge amb Xavier García Albiol amb una pintada de Fora Okupas

L'oficina crearà una base de dades per registrar les okupacions que hi ha actualment, i informarà i assessorarà els veïns afectats. Molts no coneixen el procés per recuperar una propietat. A més, se'ls ensenyarà a tapiar l'habitatge un cop recuperat.

L'ajuntament fa una crida a la col·laboració ciutadana, tot recordant que “en calent el procediment administratiu i judicial és molt més fàcil”. El pas que han fet Badalona i El Vendrell es podria estendre aviat a altres municipis. Les autoritats i els veïns han dit prou davant dels problemes de seguretat i convivència.

➡️ Política

Més notícies: