Muntatge fotogràfic amb els Polítics Alberto Nuñez Feijóo i Nacho Martín Blanco, amb la seu del PP de Madrid de fons
POLÍTICA

El PP remunta a Catalunya i guanyaria en una de les quatre províncies

Els vuit diputats poden ser clau per a la governabilitat d'Espanya

A pocs dies per a les eleccions generals, les enquestes van deixant clares algunes coses. Per exemple, que el PP guanyaria les eleccions i que l'esquerra quedaria lluny de poder formar govern. Les opcions de Feijóo de ser president passen pel resultat dels populars a territoris clau.

Els últims baròmetres donen un retrocés de Vox que posaria en perill la majoria absoluta de la dreta el 23-J. Segons l'enquesta de Sigma Dos per a El Mundo, hi ha 26 províncies on aquesta última setmana es decidirà el vot. En aquests escons hi haurà la clau de la governabilitat d'Espanya.

Els dos únics escenaris per no anar a repetició d'eleccions són una majoria absoluta del PP, o que Junts i la CUP convidin a Pedro Sánchez. Això últim sembla menys probable, així que ara tot està en mans de les expectatives electorals del Partit Popular.

Hi haurà sorpresa a Catalunya?

Els blaus guanyarien còmodament a Andalusia. També s'imposarien a Castella i Lleó, el País Valencià, Madrid i Galícia. Fins i tot aconseguirien importants resultats als territoris on govern el PSOE, com Castella-la Manxa, Navarra i Astúries.

Però on podria saltar la sorpresa que portés Feijóo a la presidència d'Espanya, és a Catalunya.

Gràfica del repartiment d'escons segons l'enquesta del CIS

Allà, els populars aconseguirien 8 diputats i quedarien a només quatre del PSOE. La candidatura de Nacho Martín Blanco aconseguiria cinc diputats a Barcelona, i un a Girona, Tarragona i Lleida. En aquesta darrera província, el PP seria la força més votada.

Les darreres enquestes mostren un estancament del PSC i un lleuger ascens dels partits processistes. Sens dubte, una mala notícia per a un Pedro Sánchez les opcions de governar del qual passen per Catalunya. A més a més, el PP puja amb força i estaria en disposició de competir amb Junts i ERC.

De la Moncloa a la Generalitat

La remuntada del PP a Catalunya confirmaria l'encert de Feijóo de fitxar Nacho Martín Blanco de Ciutadans. L'exportaveu taronja es va convertir en ariet de l'independentisme català amb aplom, tarannà i coneixement. Això el va convertir en un dels diputats més prestigiosos del Parlament, la tirada del qual serviria ara per portar Feijóo a la Moncloa.

Primer pla de Nacho Martín Blanco

En clau catalana, la remuntada del PP seria un avís a navegants de cara a les properes eleccions catalanes. Aquest 23-J Espanya s'hi juga molt, però Catalunya també. El resultat dels partits processistes i dels constitucionalistes marcaran l'inici de la carrera cap a la Generalitat.

➡️ Política

Més notícies: