Muntatge de fotos de Pedro Sánchez, amb cara trista, aixecant la mà dient adéu amb el logo del PSOE de fons
POLÍTICA

Pedro Sánchez veu les orelles al llop i canvia d'estratègia

Gir en la campanya del PSOE després del fracàs de la primera setmana

Ja fa dies que el desànim ha fet efecte en el PSOE. Les eleccions del 23 de juliol semblaven fa unes setmanes una missió impossible per a Pedro Sánchez, però hi havia una certa esperança. Els dirigents socialistes donaven la derrota per feta, però creien que la campanya els ajudaria a salvar els mobles. Però van menysprear Alberto Núñez Feijóo, ho van fiar gairebé tot al cara a cara i el que va passar ja és història de la política espanyola.

Ningú no es pot refiar massa de les enquestes, però la tendència sembla clara. El PP de Feijóo se situa entre els 140 i els 150 diputats, mentre que el PSOE no és capaç de superar els 110 en cap sondeig. Una coalició d'esquerres a l'estil Frankestein és pràcticament impossible. Només un miracle -dels que han acompanyat Pedro Sánchez des del 2016- pot canviar les coses.

Setmana frenètica de Pedro Sánchez

I això és exactament el que cerca el president del Govern. La seva intenció era desaparèixer fins dijous pels seus compromisos per la presidència de la Unió Europea, però no serà així. Pedro Sánchez ja és conscient de la magnitud de la tragèdia i aquest dilluns viatjarà a Brussel·les, tornarà a Espanya a mitja tarda i emprendrà un nou vol cap a Bèlgica a la nit. El candidat del PSOE ha canviat la seva agenda per fer avui un míting a Osca, que no estava previst i que es va convocar ahir a la tarda diumenge.

Sánchez farà nit a Brussel·les perquè dimarts al matí ha de participar en una cimera amb el president del Consell, Charles Michel, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen , el primer ministre de Sant Vicent i les Grenadines, Ralph Gonsalves, el president d'Argentina, Alberto Fernández, i la presidenta d'Hondures, Xiomara Castro.

El canvi d'agenda de Sánchez no s'acaba aquí. Dimarts mateix, quan finalitzi la cimera, tornarà a agafar el seu avió Falcón per fer campanya a Sant Sebastià. És un altre acte electoral que no estava previst fins ahir. Segons el PSOE, aquest gir a una setmana de les eleccions s'explica perquè les seves enquestes els diuen que “hi ha partit”.

Foto d'equip del PSOE de Ciudad Real amb Emiliano García Page i Pedro Sánchez

Encara que sembli impossible, Pedro Sánchez assegura que poden guanyar les eleccions i que només són a set o vuit diputats. És a partir d'aquest relat que els socialistes han decidit anar amb tot i treure Sánchez de Brussel·les perquè faci campanya tradicional. La realitat, però, podria ser una altra de ben diferent: el daltabaix del PSOE podria ser tan gran, que Sánchez prova de salvar els mobles i evitar una semi majoria absoluta de Feijóo.

Pedro Sánchez, doncs, improvisa per evitar una tragèdia encara més gran. El mateix PSOE reconeix que anunciarà els nous mítings del seu líder en funció de les pròpies enquestes i només amb un o dos dies d'antelació. No sembla que sigui una estratègia guanyadora, però parlant de Sánchez, mai se sap, oi?