Muntatge de fotos de Santiago Abascal, líder de Vox, i Alberto Núñez Feijóo, líder del Partit Popular, tots dos amb rostre seriós

El PP passa de Vox i ja pacta amb el PSOE

Populars i socialistes es posen d'acord per governar junts a Ceuta

Els resultats de les municipals del 28M semblaven inaugurar un nou cicle polític amb l'aliança PP-Vox. Els pactes postelectorals van començar a mostrar un distanciament, que s'ha aguditzat després de les generals del 23 de juliol. El darrer episodi, el pacte de govern a Ceuta entre populars i socialistes.

PP i PSOE han acostat posicions per governar junts a la ciutat autònoma. El PP va guanyar les eleccions amb nou escons, però es va quedar a quatre de la majoria absoluta. Les negociacions estan molt avançades, i tot apunta que els socialistes faran president el popular Juan Vivas i entraran al seu govern.

Juan Vivas i el socialista Juan Gutiérrez s'han posat d'acord per formar la coalició, però esperen ordres de Madrid. El pacte de govern a Ceuta només es formalitzarà quan s'hagin constituït les Corts. En tot cas, marca una línia força clara.

Repartiment de càrrecs a Ceuta

Els socialistes van obtenir sis diputats, mentre que Vox en va aconseguir cinc. Això deixava el govern de Juan Vivas a les mans d'un dels dos partits, i finalment s'ha decantat pel pacte amb l'esquerra. Vivas i Gutiérrez han acordat que les vicepresidències del govern i del parlament siguin per al PSOE.

El repartiment de càrrecs inclou també diverses conselleries, viceconselleries i direccions generals. Els futurs socis de govern ja han fet un primer pas votant junts la modificació dels pressupostos. Segons el PSOE, ho van fer “per responsabilitat”, ja que “sense diàleg no es pot avançar en democràcia”.

Vox passa a l'atac

L'entesa entre el PP i el PSOE arriba en plena divisió al partit d'Alberto Núñez Feijóo per la seva relació amb Vox. Els barons demanen a Feijóo que rectifiqui i faci un cop de volant a la dreta. Però altres veus veuen el partit de Santiago Abascal com un fre i demanen mantenir-se a la moderació.

Primer pla de Santiago Abascal, líder de VOX, amb rostre seriós
Imatge:

Europa Press

Els últims moviments de Feijóo buscant el centre amb el PSOE han esgotat la paciència de Vox. Els d'Abascal han airejat una conversa amb Feijóo després del 23-J per analitzar els resultats electorals. Vox va proposar al PP buscar un grapat de socialistes díscols que trenquessin la disciplina de vot i els recolzessin en la investidura.

Vox passa ara a l'atac i demana al partit d'Alberto Núñez Feijóo que s'aclareixi. El pacte a Ceuta és una altra demostració que el PP no està per la labor i torna a allunyar-se del partit més a la dreta. Cosa que els seus votants cada cop entenen menys i que li pot passar factura.