Plànol mig curt de Jordi Cuixart amb cara d'enfadat i assenyalant al capdavant amb el dit índex
POLÍTICA

Òmnium torna a les trinxeres

L'entitat cultural encapçala l'ofensiva processista per aconseguir el referèndum

El resultat electoral del 23-J i l'afany de Pedro Sánchez per ser president a qualsevol preu han ressuscitat al processisme. Entitats i partits han tornat a venir-se amunt amb aquesta nova oportunitat de posar a l'Estat contra les cordes. Una d'elles és Òmnium, l'entitat cultural que el processisme va convertir en avantguarda del desafiament separatista el 2017.

Òmnium Cultural ha tornat a les trinxeres i pressiona per fer xantatge al PSOE amb l'amnistia i un referèndum. L'entitat es posa així al costat de l'independentisme radical, que demana a Junts bloquejar la governabilitat d'Espanya si no accedeixen a l'autodeterminació.

Xantatge a Pedro Sánchez: o referèndum o eleccions

L'entitat que dirigeix Xavier Antich ja va deixar clar fa uns dies a Pedro Sánchez que només acceptaran un referèndum d'autodeterminació. Aquest cap de setmana ha penjat una gran lona al centre de Barcelona, amb el missatge: “La democràcia és sempre el camí: referèndum”. També demanen la fi de la “repressió”.

Òmnium ha penjat la foto a les seves xarxes socials, recordant a Pedro Sánchez que “no som un problema resolt”. Segons Antich, “Pedro Sánchez ha d'escollir entre respectar els drets fonamentals i oferir una via democràtica, o obrir la porta a una segona oportunitat de l'extrema dreta”.

En els darrers dies, l'entitat ha endurit el to contra Pedro Sánchez. Li recorden que sense els vots de bascos i catalans la dreta tindria majoria absoluta: “Cometrà un greu error si opta pel bloqueig institucional i la paràlisi davant de l'avenç de l'extrema dreta, abans que atendre les legítimes demandes democràtiques de la ciutadania”.

Jordi Cuixart torna a entrar en escena

A més de la propaganda, Òmnium Cultural ha posat en marxa una ofensiva diplomática. Segons informa El Debate, l'entitat ha viatjat a Suïssa per reunir-se amb el seu expresident Jordi Cuixart. L'objectiu és consensuar les exigències dels partits independentistes al PSOE.

Primer pla de Jordi Cuixart parlant per un micro

Una delegació d'Òmnium es va desplaçar fins a Neuchatel, on resideix Jordi Cuixart, per parlar sobre les condicions del “front independentista” a Madrid. Cuixart, que ara es dedica als negocis, continua tenint un gran ascendent com a líder processista.

De fet, l'expresident d'Òmnium continua tenint un lligam molt estret amb Carles Puigdemont. A l'abril va viatjar a Bèlgica per prendre possessió de la presidència d'Òmnium Civil Rights, una filial instal·lada al cor del bastió puigdemontista. Això confirma el rearmament que el processisme està duent a terme des de Waterloo.

Òmnium, de l'antifranquisme al processisme

Òmnium Cultural es va fundar el 1961 com una entitat per a la promoció de la llengua i la cultura catalanes en ple franquisme. En les seves pròpies paraules, el seu objectiu era “combatre la censura i la persecució de la cultura catalana i omplir el forat deixat per les institucions polítiques i civils prohibides per la dictadura”.

Amb la recuperació de la democràcia i les institucions, Òmnium va aparcar el vessant més polític i es va centrar en l'àmbit estrictament cultural. L'inici del procés va posar fi a aquesta etapa. El 2015, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana van acordar amb els partits un “full de ruta” per a la independència de Catalunya.

L'entitat es va radicalitzar sota la presidència de Jordi Cuixart, que va promoure accions de protesta en un clima d'alta confrontació. Cuixart va ser detingut, processat i condemnat per sedició, i indultat pel Govern de Pedro Sánchez. Ara, Òmnium torna a les trinxeres.

➡️ Política

Més notícies: