Alberto Nuñez Feijoo escoltant atentament José Luis Martínez Almeida
POLÍTICA

Desafiament a Feijóo

El PP arrasa a Madrid i podria governar a València, Aragó, Balears i Castella-la Manxa

Els primers resultats mostren el Partit Popular com el clar guanyador de les eleccions municipals i autonòmiques d'aquesta nit. Segons l'enquesta realitzada per GAD3, el PP guanyaria en les vuit capitals de província andaluses i guanyaria també una de les places més disputades, la Comunitat Valenciana

.

A la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso guanyaria entre 70 i 72 escons que li donarien majoria absoluta. Segons el sondeig d'IB3, el PP de Marga Prohens guanyaria i podria governar amb Vox. Els populars també guanyarien en la gran majoria de municipis gallecs

.

[IMAGE]{5530}[IMAGE]

Tot i que el PSOE tornaria a ser la llista més votada a Castella-la Manxa, el PP també podria governar aquesta comunitat gràcies als vots de Vox. Un altre dels feus que quedaria en mans del PP seria Aragó. Els populars guanyarien tant a la comunitat com als ajuntaments de les tres capitals.

.

Els primers resultats enforteixen el PP en detriment dels socialistes, però també deixen una cosa clara. El PP va governar Andalusia amb Vox com a pas previ a la majoria absoluta. El mateix passaria ara a Madrid, segons les enquestes. La coalició amb el partit d'Abascal, lluny de debilitar el PP, el reforça.

Però la clara victòria d'Isabel Díaz Ayuso a Madrid aixeca tots els temors a Gènova, on el líder dels populars, Alberto Nuñez Feijóo, tem l'anomenat 'efecte Ayuso'. Només la victòria en altres territoris i una contenció en l'ascens de Vox donarien un respir al gallec.

Feijóo tem l'efecte Ayuso

La majoria absoluta d'Isabel Ayuso a Madrid és una greu amenaça per a Manuel Núñez Feijóo. Si el PP no aconsegueix prendre definitivament València i Aragó als socialistes, la seva posició quedaria greument afeblida.

Una victòria clara a Madrid i una punxada als altres territoris enviarien un missatge clar: Ayuso va en augment i Feijóo comença a caure. Només una clara derrota del Partit Socialista mantindria a flotació gallega.

De totes maneres, la incontestable victòria d'Ayuso a Madrid, que sumaria més que tota la resta de partits junts, és ja per sí mateix un fet simptomàtic. És un clar desafiament al poder de Feijóo.

L'ombra de Vox

El PP també segueix molt pendent dels resultats de Vox. En ple procés de 'divorci', els resultats poden marcar la tendència de les dues dretes en les eleccions generals dels propers mesos.

Feijóo confia en una punxada d'Abascal per marcar múscul, però sense un daltabaix que el deixi sense suport per governar. Segons les enquestes, Vox encara no estaria en condicions de discutir el lideratge del PP als territoris.

Després de la presa de possessió de Ciutadans, el PP acolliria l'ascens de Vox a costa de l'URSS sense veure amenaçada la seva posició. A partir d'ara, el repte de Feijóo serà tornar a cosir la dreta després de la distància al Congrés. El primer pas serà la revalidació dels pactes als territoris.