L'alcaldessa de Barcelona Ada Colau amb un micròfon a la mà en un míting de Podem
POLÍTICA

Trias desnona a Ada Colau de Barcelona

Junts, amb 11 regidors, podria governar amb els 10 del PSC

Amb més del 95% del vot escrutat, Xavier Trias desfà l’empat a 10 que ha mantingut durant tot el recompte amb el PSC y En Comú. Els 11 escons li donen la victòria en front als 10 del socialista Jaume Collboni. Ada Colau perd l’hegemonia de la ciutat comtal i es queda amb nou edils.

Es confirma la patacada d’ERC. La candidatura d’Ernest Maragall perd cinc regidors i es queda en quarta posició amb 5 representants. El PP és cinquena força amb 4 regidors, i Vox entra al consistori amb 2.

Amb aquests resultats, Xavier Trias ha aconseguir el que semblava impossible: prendre l’hegemonia de la ciutat comtal a Ada Colau. Tret de pactes inverosímils, el líder de Junts serà alcalde de Barcelona. 

Jaume Collboni somrient amb la mà alçada

El seu soci de govern podria ser Jaume Collboni, ja que els seus 10 regidors li donarien la majoria del consistori (21 escons). De fet, Trias sempre ha defensat la sociovergència com a pacte natural per un canvi de poder a Barcelona. Els resultat li somriuen en aquest sentit.

En canvi, Ada Colau es queda sense aliats naturales per forçar un pacte que desbanqui a Junts de l’alcaldia. Després de 8 anys de govern, tot apunta a que passarà a l’oposició juntament amb ERC, el PP y Vox.

PSC i ERC, la cara i la creu

La victòria de Trias a Barcelona és un cop de puny sobre la taula del partit de Puigdemont, que ha sofert una severa derrota a Girona. De fet, el PSC ha aconseguir imposar-se a la resta de les capitales de provincia. A Girona, els socialistes han desbancat a Junts, i a Tarragona i a Lleida a ERC.

De fet, ERC és la gran derrotada de la nit electoral amb la pèrdua de dos capitals i l’enfonsament a Barcelona. Especialment dolorós és el correctiu a la ciutat comtal. L’independentisme, en retrocés general a Catalunya enfront dels socialistes.

En les seves primeres paraules, Trias ha promès fer de Barcelona la ciutat de tots. La seva victòria obre també un debat en la correlació de forces dins del seu partit. “Només sumant serem forts per canviar les coses i fer que el país tiri endavant”, ha dit..