Muntatge amb 3 plànols mitjans d'Ione Belarra, Yolanda Díaz i Irene Montero somrient
POLÍTICA

Podemos veu amb bons ulls la repetició electoral

Els morats aspiren a ocupar l'espai de Yolanda Díaz

Podem ha posat en marxa el seu pla per desbancar Yolanda Díaz. Les expectatives passen per la repetició electoral, que permetria als morats presentar una candidatura alternativa a l'aparell de Sumar. Els dirigents es mostren optimistes davant d'aquest nou escenari favorable.

La cúpula de Podem, capitanejada per Pablo Iglesias, prepara la venjança contra Yolanda Díaz. El seu primer pla era presentar-se a les eleccions amb una candidatura pròpia liderada per Irene Montero. Però va saltar pels aires davant de la inesperada anticipació de les eleccions.

Sense temps per armar una candidatura pròpia, Podem va accedir a integrar-se a Sumar i va pagar un alt preu. Si hi ha repetició electoral, les coses podrien canviar. El pla passa per unes primàries i que Irene Montero disputi el poder a Yolanda Díaz.

Sumar vol evitar la repetició

D'una banda, hi ha la situació de Sumar, que va resistir electoralment gràcies als vots a Catalunya. Però els resultats van quedar lluny de les seves expectatives i comencen a posar en dubte el lideratge de Yolanda Díaz. A Sumar hi ha qui pensa que ofereix un perfil elitista poc connectat amb les classes populars.

Primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació tocant-se els cabells

Per això la prioritat de Sumar és que s'arribi com més aviat millor a un acord d'investidura i fer-se forts al nou govern de coalició. Això barraria el pas a les aspiracions d'Irene Montero. No és estrany doncs que hagin fet el primer pas per negociar amb Puigdemont.

Optimisme a Podem

D'altra banda, hi ha la posició de Podem, condicionada encara pel ressentiment davant els vetos de Yolanda Díaz. A l'entorn de Pablo Iglesias es mostren optimistes, ja que creuen que tot els va a favor per acabar ressorgint de nou.

Irene Montero i Pablo Iglesias amb el puny enlaire en un acte de campanya

En primer lloc, compten amb més experiència parlamentària i de govern. Pablo Iglesias té una millor relació que Yolanda Díaz amb els socis de Sánchez, inclòs Junts, i poden marcar múscul en aquest moment decisiu.

En segon lloc, afirmen que a Podem hi ha quadres i que a Sumar, en canvi, van escassos. Després hi ha la situació econòmica. Els morats creuen disposar de millor posició que Sumar, que no podria fer front a una altra campanya en cas de repetició electoral.

Finalment, Podem es veu com una marca diferenciada de Pedro Sánchez a diferència del que passa amb Sumar.

Irene Montero versus Yolanda Díaz

Per tot això, el pla prioritari de Podem és presentar-se a les noves eleccions amb una candidatura pròpia encapçalada per Irene Montero. Aquesta estaria envoltada per altres “víctimes” de Yolanda Díaz com Pablo Echenique i Ángela Rodríguez 'Pam'.

Si no hi ha repetició electoral, Podem posarà en marxa el pla B, que consisteix a fer valer els seus cinc diputats al Congrés. Els diputats morats podrien exercir la seva disciplina de vot i marcar perfil davant de les decisions de PSOE i Sumar. Tot mentre preparen l'assalt definitiu dins (com a màxim) quatre anys.

➡️ Política

Més notícies: