Muntatge de dos plans mitjans de Santiago Abascal amb cara seriosa i Pedro Sánchez amb cara d'enfadat i una gràfica difuminada d'un sondeig de fons
POLÍTICA

La por a Vox a Catalunya salva Pedro Sánchez

El PSC capitalitza el vot útil i suma 7 escons més que el 2019, claus per a Sánchez

Les coses com són: la campanya de la por ha tornat a donar els seus fruits al PSC. Ja va passar el 2008, quan els socialistes catalans van treure 20 diputats amb  la cèlebre frase: "Si tu no hi vas, ells tornen", en referència al PP d'Aznar. Ara ha estat la demonització de Vox, “l'enemic de la democràcia i els drets socials”. I ho han tornat a fer: Meritxell Batet ha sumat 19 escons, claus per a la dolça derrota de Pedro Sánchez.

No cal política ficció per veure que Alberto Núñez Feijóo ha capitalitzat part de l'electorat de Vox i tot el de Ciutadans, però li ha faltat aquest votant centrista, moderat. L'indecís que decideix les eleccions s'ha deixat convèncer pel discurs de la por i ha optat pel PSOE en diverses comunitats. A Madrid, València, País Basc, Navarra, les Balears, les Canàries i Cantàbria els socialistes han aconseguit un escó més que el 2019.

Gràcies a aquestes 7 representants, Pedro Sánchez ha contrarestat el seu trist resultat a Andalusia, on ha perdut 10 cadires. La clau del PSOE, però, és a Catalunya, on ha sumat 7 escons més que el 2019 i ha superat el Partit Popular en 13 representants. Perquè es facin una idea: a part de Catalunya, el PSOE només ha guanyat al País Basc, on ha tret 4 escons a Feijóo, ia  Navarra, on en té 1 més que el PP.

Catalunya ha tornat a salvar els socialistes i ha estat per la por de Vox de molts votants catalans, alguns independentistes, altres d'esquerres. Un de cada tres votants catalans han votat Meritxell Batet per evitar un govern de dretes. Es tracta, sens dubte, del mateix comportament del 2008. Sense Catalunya, el PP trauria 27 diputats al PSOE.

Alberto Núñez Feijóo s'ha quedat també a mitges a Catalunya. Per 1.400 vots no ha arribat als 8 diputats i la campanya contrària a Vox i moderada ha donat uns fruits insuficients. Atacar a qui li havia de donar els vots no ha contribuït en res. Feijóo ha estat en certa manera còmplice de la campanya mediàtica contra el partit de Santiago Abascal i li ha passat factura.

Imatge de Meritxell Batet aplaudint

Els catalans han evitat un govern del Partit Popular amb el seu suport al PSC i han mostrat que la por de Vox els ha mobilitzat. Santiago Abascal i els seus no han sabut donar resposta al suposat apocalipsi que hagués significat la seva entrada al Govern i també ho han pagat. Si recorden, Sánchez i Díaz van atacar durant tota la campanya el PP pels seus pactes per Vox, no per les polítiques que defensava Feijóo. I, avui, 24 de juliol, cal reconèixer que els ha sortit bé: han pujat en vots i han aguantat el pols.

Vox necessita aprendre a contrarestar aquesta por, superar d'alguna manera aquest vot contrari a la seva formació. Pedro Sánchez ha aconseguit una dolça derrota gràcies a la seva oposició frontal a Abascal més que pels seus èxits polítics. Alguna cosa està fallant.

➡️ Política

Més notícies: