Pla mitjà de Pedro Sánchez somrient i amb la mà al pit
POLÍTICA

Pedro Sánchez guanya el pols als barons

No hi haurà relleu al PSOE

Pedro Sánchez va escriure ahir un nou capítol del seu manual de resistència al superar amb escreix les expectatives electorals del PSOE i impedir el govern de la dreta. La remuntada el perpetua al capdavant del partit i manté viu el sanchisme per a desgràcia dels seus detractors a les files socialistes.

Pedro Sánchez va plantejar una campanya personalista amb l'aparell del partit en contra. Els barons socialistes el van deixar sol davant el perill després de la seva decisió de posar mà a les llistes. El secretari general del PSOE tenia clar que una derrota contundent suposava el seu final polític.

Gràfic semicircular que mostra el resultat de les eleccions generals del 23 de juliol del 2023 per partits i escons obtinguts

Fa uns quants dies el PSOE era un partit esquinçat, anèmic i sense cap esperança d'aixecar el vol. Però amb el pas dels dies Ferraz es va anar agafant als senyals que indicaven una remuntada. Els socialistes no només han millorat els resultats del 2019, sinó que tenen la possibilitat de governar.

El factor clau ha estat Pedro Sánchez, a qui els barons li havien plantejat un pols i al que ja buscaven substitut. El líder socialista ha sabut mostrar la seva cara més amable i atraure el vot útil esperonant la por de Vox. La seva victòria tanca les portes a un sector del partit que somiava donar cop de porta al sanchisme i obrir un nou cicle polític.

Rebel·lió interna contra Sánchez

En els últims mesos, figures com Juan Lobato (Madrid), Javier Lambán (Aragó), Emiliano García-Page (Castella-La Manxa), Luis Tudanca (Castella i Lleó) i Ximo Puig (Comunitat Valenciana), han liderat una revolta silenciosa contra Sánchez.

Aquests barons socialistes amb un gran pes al partit retreien al secretari general la deriva d'un PSOE arrossegat per Podem i en mans de Junqueras i Otegi. Després de la desfeta del 28-M, Sánchez va convocar eleccions per evitar el soroll de sabres dins del partit. La seva decisió d'intervenir a les llistes va ser la gota que va fer vessar el got de la paciència dels dirigents territorials.

Fins ahir pensaven que el PSOE cauria estrepitosament i que s'obriria un procés de relleu per tornar el partit a la centralitat. Somiaven un nou lideratge que tornés el poder a les federacions i trenqués l'aliança amb Podem i els independentistes.

No en va Feijóo va dir que trucaria als barons socialistes perquè convencés Sánchez de facilitar la seva investidura si guanyava.

No hi haurà relleu al PSOE

Pedro Sánchez va començar a escriure la seva llegenda el 2014, quan contra tot pronòstic va guanyar les primàries davant d'Eduardo Madina. El 2017, va ser apartat per la direcció del partit després de la seva decisió de no facilitar el govern de Mariano Rajoy. Disposat a desafiar l'aparell del PSOE, Sánchez es va presentar a les primàries contra Susana Díaz, i les va guanyar.

Des de llavors es va convertir en el secretari general de les bases i va iniciar el camí de la radicalització. Així va ser com va passar de voler forjar un govern amb Ciutadans a abraçar l'aliança amb Podem.

Durant aquests anys s'ha enfrontat a l'establishment del seu partit ia cercles de poder econòmic influents. Va ser així com va aconseguir fer caure el govern de Rajoy, i ha estat així com ha frustrat el primer govern de coalició de dretes. Un cop més, l'operació dels barons no ha pogut contra la llegenda de Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: