Muntatge d'un agent de la Guàrdia Civil i dos agents de la Policia Nacional, en mitjà mitjà i d'esquena. De fons, una bandera de Catalunya
POLÍTICA

Pols a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya

Els agents temen ser moneda de canvi a les negociacions Sánchez-Puigdemont

Les negociacions de Pedro Sánchez amb Carles Puigdemont tenen moltes arestes, i una d'elles és què passarà amb les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat a Catalunya. El portaveu de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) a Catalunya, Alfonso Merino, ha reconegut que hi ha preocupació entre els agents. “Creiem que som moneda de canvi”, ha dit en declaracions a La Razón .

Els sindicats de Policia Nacional i Guàrdia Civil fa anys que denuncien la fustigació institucional a Catalunya. Des del 2017, l'any del referèndum, s'ha produït un èxode d'agents que ha deixat minvades les plantilles en aquest territori. A més, s'han multiplicat les denúncies per assetjament als uniformats i les seves famílies.

Joan Ignasi Elena, durant una sessió al Parlament

Els agents són conscients que el tema és a les agendes d'ERC i Junts, i temen que sigui una de les concessions del PSOE als independentistes. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ja va formular fa uns mesos el desig que Mossos d'Esquadra i Policia Local siguin la “policia única” a Catalunya. Aquesta realitat és cada cop més a prop.

Cada cop menys competències

El nerviosisme entre els agents ha crescut pels moviments detectats les últimes setmanes. El 25 de juliol, el Govern va emetre una ordre perquè Policia Nacional i Mossos d'Esquadra es fessin càrrec de la vigilància a ports i aeroports. Dies després, Interior va arribar a un acord amb la policia autonòmica catalana per avançar en el desplegament en una infraestructura estratègica com és l'aeroport del Prat.

Això coincideix amb la projecció de comissaries de Mossos al port de Barcelona i a l'aeroport. Un pla que, segons els sindicats, té com a objectiu desposseir Policia Nacional i Guàrdia Civil de les poques competències que encara tenen a Catalunya.

Cal recordar que els Mossos d'Esquadra tenen el monopoli de la seguretat a Catalunya. Policia Nacional i Guàrdia Civil ja només tenen competències a ports i aeroports. A això se li suma l'hostilitat que, segons els sindicats, han de patir al seu dia a dia a Catalunya.

Concessions a l'independentisme

Des del sindicat de guàrdies civils temen que la negociació Sánchez-Puigdemont sigui el cop definitiu. "Amb l´independentisme, la moneda de canvi és l´Estat, i l´Estat a Catalunya som nosaltres", ha dit el seu portaveu.

Logo Policía Nacional a un cotxe

Una de les reivindicacions històriques dels partits processistes ha estat l'edifici de la prefectura de Policia Nacional a Via Laietana. Fins ara, el PSOE ha resistit les pressions. Però al Sindicat Unificat de Policia (SUP) creuen que aquesta vegada Esquerra i Junts aconseguiran la seva presa de caça major.

Més enllà de la pèrdua de competències hi ha la situació dels agents que treballen a Catalunya. Segons els sindicats segueixen faltant efectius perquè Catalunya és un destí “poc atractiu” a causa de la seva “situació política, social i econòmica”. En els darrers anys, diuen, “la taxa de reposició ha estat inferior a les vacants”.

Últim bastió de l'Estat a Catalunya

Els sindicats adverteixen que Policia Nacional i Guarda Civil són l'única cosa que queda de l'Estat a Catalunya. Quan ells desapareguin, ja no en quedarà res. I la situació actual convida a pensar que aquesta situació està cada vegada més a prop.

Un agent de la Guàrdia Civil d'esquena

2022 va ser un any dramàtic, sobretot per a la Guàrdia Civil que va perdre un 9,2% dels seus efectius a Catalunya. La fugida d'uniformats va ser més gran a Lleida i Girona, les províncies on l'independentisme és més fort. L'èxode de policies nacionals va ser menor, en part perquè el desplegament se centra en una província menys hostil com és Barcelona.

➡️ Política

Més notícies: