Mar Besses parlant en un podi amb un micròfon, amb un fons groc que té text negre.
POLÍTICA

La política catalana, pendent de les joventuts d'ERC

ERC i sectors afins a Junts pressionen Mar Besses (Jovent Republicà), que pot fer esclatar la investidura d'Illa

Salvador Illa ho té tot de cara per convertir-se en el proper president de la Generalitat. Amb l'acord aconseguit amb ERC i els Comuns, el candidat del PSC ja té els 68 vots necessaris per ser investit, previsiblement, dijous que ve 8 d'agost. Tot i això, algú pot fer esclatar els plans dels socialistes (i també dels republicans).

Es tracta de Mar Besses, diputada d'ERC i membre del Jovent Republicà. Tot i que la militància va decidir donar llum verda al pacte amb el PSC, les joventuts del partit de Marta Rovira podrien votar 'no' o abstenir-se a la sessió d'investidura. Quelcom que provocaria que Salvador Illa es quedés amb només 67 vots a favor, insuficients per convertir-se en president de la Generalitat.

Aquest dilluns a la tarda, el Jovent Republicà es reunirà d'urgència per decidir el vot de Mar Besses. Les joventuts d'ERC admeten que boicotejar la investidura d'Illa és un dels escenaris possibles. Si així ho decideixen, condemnarien Catalunya a una repetició electoral.

El Jovent Republicà ja va emetre fa setmanes un comunicat mostrant-se obertament en contra d'investir Illa. Què decidiran aquest dilluns? Tot i que alguna vegada el representant de l'antiga JERC ha votat diferent d'ERC al Parlament, això no s'ha donat mai en una sessió d'investidura.

Sembla extremadament complicat que les joventuts obrin una guerra amb els seus 'grans' i tot apunta que donaran el seu braç a tòrcer, fent cas a la decisió que ha pres tota la militància d'ERC. Tot i això, la política catalana ja fa temps que s'ha convertit en un circ on tot pot passar.

A les últimes hores, tant Mar Besses com el Jovent Republicà estan rebent pressions. D'una banda, ERC 'apreta' els seus cadells perquè no facin saltar pels aires el seu pacte amb el PSC. De l'altra, sectors afins a Junts també pressionen perquè facin caure la investidura d'Illa i forçar noves eleccions. Ja sabem que al partit de Puigdemont estan desesperats, com així ho han demostrat els últims dies després del 'sí' de la militància d'ERC a l'acord amb els socialistes.

➡️ Política

Més notícies: