Una dona amb cabells foscos i vestimenta formal apareix en primer pla, mentre que al fons s'observa una escena nocturna en un carrer amb diverses persones i un vehicle policial.
POLÍTICA

La polèmica petició d'un alt càrrec del Govern a l'hora de parlar de delinqüència

Sonia Andolz demana utilitzar eufemismes per evitar termes identitaris i les xarxes socials esclaten

Sonia Andolz és politòloga, experta en seguretat i conflictes, professora universitària, i actualment Directora General d'Administració de Seguretat al Departament d'Interior de la Generalitat. La seva petició recent arran de l'onada d'assassinats a ciutats catalanes ha caldejat encara més els ànims. Mentrestant, el conseller Joan Ignasi Elena segueix sense donar la cara, i els ciutadans es pregunten a les mans de qui està la seguretat a Catalunya.

Sonia Andolz ha fet referència al tiroteig mortal ocorregut a Girona diumenge passat, durant la revetlla de Sant Joan. Demana que s'utilitzin altres expressions com “família extensa” o “grup familiar” en lloc de parlar “clans”, ja que pel que sembla aquest té una “lectura identitària”.

Però els fets són els que són. La realitat és que un enfrontament entre dos clans gitanos va acabar amb l'ús d'armes de foc, i la mort d'una dona de 44 anys i un home de 48 que eren cunyats. A més, un menor i una noia, tots dos fills de la víctima, van resultar ferits de gravetat.

Les xarxes esclaten: 'Ens tracten com a subnormals'

La petició de Sonia Andolz de no parlar de clans sinó de família extensa ha acabat de caldejar els ànims. La publicació a la xarxa X ha provocat una allau de comentaris.

Segons Eva Pesquera, “clan és més adequat perquè no només implica una relació de parentiu sinó també una tendència a tancar-se en ells mateixos i establir lligams de fidelitat mútua”. Afegeix que “una família extensa pot ser o no un clan”, i no entén “aquesta necessitat de deixar de dir les coses pel seu nom”.

Per la seva banda, Sergi diu que “la primera cosa que penso quan veig aquestes coses és que ja està l'administració utilitzant eufemismes per tapar problemes cronificats i que només serviran per fer créixer la ultradreta”.

Marta creu que ens estan tractant com a “adults subnormals i infantilitzats”, i Xavier afirma que “amb persones com tu l'administració a Catalunya va directe al precipici”.

Plou sobre mullat

No és la primera vegada que el Departament d'Interior és objecte de polèmica per fer servir eufemismes en parlar de la delinqüència. Recentment, els Mossos van ser criticats per referir-se a les bandes llatines com a “grups d'inspiració llatina”. Hi ha una obsessió a Interior per utilitzar expressions que no contribueixin a criminalitzar col·lectius vulnerables, però cada cop resulta més difícil amagar la realitat.

Ara acusen Sonia Andolz de "blanquejar" i "rentar la cara" grups de gent "que es passeja amb fusells d'assalt i ataca hospitals i policia". Creuen que “si són clans s'ha de dir i ja està”. Asseguren que és "típic de wokes", que sempre volen controlar el llenguatge per controlar les persones.

➡️ Política

Més notícies: