Diverses dones participen en una manifestació convocada pel Sindicat d'Estudiants i 'Lliures i Combatives', pel 8M, Dia Internacional de la Dona, el 8 de març de març de 2023, a Barcelona
POLÍTICA

Polèmica pel lema de la manifestació 'feminista' del 8 de març a Barcelona

Entitats feministes critiquen el lema del 8-M i convoquen una vaga paral·lela per a demà a Barcelona

Demà és un dia assenyalat: és el dia de la dona, una data en què les reivindicacions feministes surten al carrer. I hi ha polèmica fins i tot abans que se celebri la manifestació. Sectors del feminisme radical condemnen el lema de la manifestació i veuen amb recel el protagonisme del sector queer. El col·lectiu Feministes de Catalunya ha convocat per a demà una vaga paral·lela.

Des dels genocidis fins al capitalisme

El 8-M fa una ampliació de capitals ideològics. O això és el que suggereix el lema de la manifestació: “Dones, lesbianes i trans, dempeus contra les precarietats, les fronteres i els genocidis”. L'extens lema prové de l'entitat organitzadora, Assemblea 8M . Es tracta d'un col·lectiu organitzador d'altres col·lectius feministes i que s´emmarca en el sector queer.

Els eixos de la manifestació són, per dir-ho, molt variats: vaga feminista de consum, de cura, laboral i estudiantil, d'autoorganització feminista, antiracista, anticapitalista i anticapacista. La portaveu de la comissió de comunicació de l'Assemblea 8M, Natàlia Cambra, parla de “desbordar els carrers” de Barcelona. La manifestació començarà demà a les 18:00 a Jardinets de Gràcia.

Crítiques des del feminisme

D'altra banda, ja han aparegut les primeres crítiques a la manifestació, al seu lema i a les idees que defensa. És un altre episodi del conflicte obert entre el sector queer i el feminisme radical. En aquest sentit, el col·lectiu Feministes de Catalunya ha convocat una manifestació paral·lela a les 18.00 a la Plaça Sant Jaume.

Aquest col·lectiu - la presidenta del qual, Silvia Carrasco, ha tornat a patir un episodi d'assetjament a la UAB - diu no sentir-se representat per les idees d'Assemblea 8M. Amb aquest missatge publicat a xarxes assenyalen “el que la manifestació no és”:

Tuit de Feministes de Catalunya pel 8m

La periodista i escriptora Empar Moliner també ha plantejat els seus dubtes sobre el lema de la manifestació en un article publicat al diari Ara. Sota el títol de Parlem del lema del 8 de març no? , l'autora apunta que “considero una mica dispersos” els temes plantejats.

En essència, el to general de l'article és que tot és summament dispers i inconcret. Sobre la referència a les fronteres que fa el lema del 8-M, per exemple, Moliner assenyala que “I aquí em perdo. No sé si demanen un nou ordre mundial, si estan contra l'independentisme o en favor o si parlen de la lliure circulació de persones”. Així mateix, repara que, segons el lema, “dones, trans i lesbianes”, aquestes últimes no serien dones, sinó una cosa diferent.

➡️ Política

Més notícies: