Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió
POLÍTICA

Un exdirigent de Junts acusa de 'traïció' Carles Puigdemont

L'empresari Víctor Tarradellas ha demanat fer fora els líders processistes per còmplices del règim del 78


El PSOE, ERC i JxCat van tancar ahir un acord per aprovar la llei d'amnistia, que els uns i els altres intenten vendre amb el seu relat. Els socialistes parlen de la fi del Procés i l‟obertura d‟una nova etapa de diàleg i acord a Catalunya, dins de la Constitució. ERC i Junts, en canvi, el venen com l'obertura d'una nova etapa del Procés que ha de portar al referèndum d'autodeterminació.

A l'independentisme s'imposa la sensació de traïció dels partits independentistes. Qui millor ho expressa és Víctor Tarradellas, exdirigent de Junts i home fort de Puigdemont que manejava els fils del Procés des de l'ombra. El seu nom figura en la investigació de la trama russa del Procés, com a suposat mediador entre dirigents catalans i poderosos empresaris russos.

L'empresari català, que va abandonar Junts per discrepàncies amb la direcció, carrega ara durament contra Carles Puigdemont. "La traïció s'ha consumat totalment, primer per part d'ERC i ahir, per tancar el cercle del règim del 78, JxCat amb Carles Puigdemont al capdavant", ha expressat. Afegeix que “per acabar el procés només queda se'n vagin a casa però no ho faran”, i que “els haurem de fer fora perquè no tenen ni aquest mínim de dignitat ni de vergonya”.

Carles Puigdemont es queda sense suports

Amb aquestes paraules dures, Víctor Tarradellas expressa la indignació d'una part important de l'independentisme cap als seus dirigents. L'acord per aprovar la llei d'amnistia ha estat rebut amb escepticisme per part de les bases sobiranistes. Els seus líders parlen de pas històric cap al referèndum, però molts ho veuen com una renúncia a la via unilateral i una traïció a l'1-O.

Després de l'acord de l'amnistia, Junts ha mostrat la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, la disposició a aprovar els Pressupostos Generals de l'Estat. El partit de Carles Puigdemont és conscient que fora de les aliances polítiques el suport a la seva figura i al seu partit és cada cop més escàs. Per això ha ratificat el compromís amb l'estabilitat de la legislatura, que ara mateix és el seu únic salvavides.

D'home fort del procés a trencar amb Puigdemont

És significatiu que l'home que va ser peça clau per als plans econòmics del Procés i la seva internacionalització, ara acusi Puigdemont de traïció. Tarradellas va encapçalar des de la fundació Catmon els esforços per internacionalitzar la causa catalana. En aquest context es van produir els suposats contactes amb eminents empresaris russos per obrir vies de finançament alternatiu d'una eventual República Catalana.

Tarradellas va ser detingut el 24 de maig del 2018 en el marc de la investigació pel presumpte desviament de fons de la Diputació de Barcelona. El 2022 es va embarcar en unes primàries del partit a Reus, a les quals va renunciar per discrepàncies amb la direcció. “Un partit que no defensa la veritat ni el projecte no crec que sigui el partit del president Puigdemont”, va expressar a la seva carta de dimissió.

En aquell comunicat, Tarradellas deia que “l'independentisme està orfe, no té referent i truco als independentistes a crear una plataforma per concretar allò que el 27 d'octubre proclamem”. Per a gent com ell, l'amnistia és la confirmació de la traïció de Puigdemont al mandat de l'1-O. Ara sorgeixen noves formacions que pretenen ser l'alternativa que reclamava fa dos anys l'exdirigent de Junts.

➡️ Política

Més notícies: