Imatge d'una piragua plena d'immigrants il·legals arribant a un port de les Canàries i un marc amb una foto aèria de Tàrrega
POLÍTICA

Polèmica per la construcció del primer centre d'acollida de refugiats a Catalunya

Un regidor d´Aliança Catalana alça la veu


El Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions va anunciar la creació a Tàrrega (Lleida) del primer Centre d'Acollida de Protecció Internacional a Catalunya. Es tracta d'un complex amb capacitat per acollir 200 persones sol·licitants d'asil. Es construirà en un espai de 9.185 metres quadrats, propietat de la Sareb.

El regidor d'Aliança Catalana a Ribera d'Ondara, Albert Puig Bernaus, s'ha mostrat “radicalment en contra que ens colin un centre de refugiats”. La seva localitat és a només 20 quilòmetres de Tàrrega. El regidor es queixa que la decisió no ha estat consultada als pobles perjudicats.

La seva publicació a Twitter ha rebut molts missatges de catalans preocupats pel que està passant a Catalunya. "És una vergonya el que estem vivint aquí, és una invasió en silenci", afirma una veïna. Molts vinculen l'acollida de refugiats a un negoci i als fons europeus Next Generation.

Immigració i fons europeus

El Govern espanyol va assegurar que ha triat Tàrrega per la seva solidaritat amb els refugiats de la guerra d'Ucraïna. També va anunciar la inversió de deu milions d'euros al centre d'acollida, procedents dels fons Next Generation. Una relació, la dels refugiats i els fons, que aixeca moltes sospites.

"Espanya ha rebut 485 milions d'euros per a ajudes a migrants i refugiats, així que s'activa la màquina per robar aquests fons, externalitzant serveis". És un dels comentaris al missatge publicat pel regidor. També acusen Espanya d'utilitzar els immigrants per desnacionalitzar Catalunya.

La construcció del centre s'emmarca en el Pla de Recuperació del Govern, que inclou l'ampliació de les instal·lacions d'acolliment de sol·licitants d'asil al conjunt del país. Amb l'ampliació passaran de 400 a 5.700 places. En el cas de Tàrrega, però, el procés s'està complicant.

Més refugiats a Catalunya

El Govern espanyol va convocar el novembre el concurs per a l'elaboració del projecte del futur centre de refugiats a Tàrrega. Un error en el procediment, però, va obligar a avortar el projecte d'adjudicació. Aquest s'ha repetit aquests dies, però el Govern ha hagut de fer marxa enrere per segona vegada.

Si finalment tireu endavant, serà l'únic centre d'aquestes característiques a Catalunya. La realitat és que aquest mateix mes, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va reafirmar davant de les Nacions Unides el compromís amb l'acolliment de refugiats. El mateix Govern ja parla de la Catalunya dels nou milions.

El triomfalisme del Govern contrasta amb el cansament de molts catalans amb l'augment de la immigració i l'acolliment de refugiats. Aliança Catalana es perfila com el partit cridat a arreplegar els fruits d'aquesta indignació. De moment ja tenen l'alcaldia de Ripoll, i ara van llançats a les properes eleccions al Parlament.

➡️ Política

Més notícies: