Pla mitjà de Pedro Sánchez i Nadia Calviño asseguts al seu escó i mirant l'horitzó amb cara de preocupació
POLÍTICA

Espanya i el problema del deute

La situació crònica de dèficit ha portat l'Estat a endeutar-se de manera constant des de l'any 2008 fins avui

L'Institut Juan de Mariana ha publicat un informe on exposa la situació d'endeutament estructural d'Espanya. Amb el final del 2023, Espanya encadenarà 15 anys consecutius de dèficit estructural. Això porta el país a una situació de vulnerabilitat financera en cas de produir-se una crisi econòmica.

El Dia del Deute

L'Institut Juan de Mariana ha publicat l'informe “Dia del Deute”. El nom obeeix a un paràmetre econòmic que serveix per entendre la implicació pressupostària de l'endeutament excessiu. Fa referència al dia de l'any en què un país comença a viure de crèdit: a Espanya, el 30 de novembre.

Des del 2008, el deute d'Espanya s'ha disparat del 40% al 110%. La raó és el dèficit estructural, és a dir, el dèficit que no s'explica per circumstàncies transitòries. La dada és que Espanya fa quinze anys seguits de dèficit estructural: quinze anys gastant més del que s'ingressa.

Aquesta situació els porta a parlar "d'il·lusió fiscal”, és a dir, la impressió que el sistema és sostenible per ell mateix. Però la realitat és que “quan el govern emet deute per finançar les despeses, el que està fent és transferir part del cost actual de la seva operativa a anys venidors”, expliquen. “Les obligacions acumulades per les administracions pugen a 29.516 euros per habitant i a 74.483 euros per llar”.

El forat del deute de la Seguretat Social

La Seguretat Social espanyola és la que presenta el dèficit de caixa més alt de tota la Unió Europea. Segons l'informe, l'estat comptable de la Seguretat Social està emmascarat per les transferències de l'Estat. És a dir, deute i reassignació d'ingressos cap a les pensions, que són el gruix de la Seguretat Social.

Els autors de l'informe posen l'accent a la “distorsió” a què condueix que la Seguretat Social visqui de préstecs. Adverteixen del perill de convertir en estructural un “pegat” com el dels traspassos. Si la Seguretat Social hagués de fer front per si sola a les despeses, el dia del deute estaria el 10 d'octubre: dos mesos i mig sense pensions.

"Pagar les pensions exclusivament amb els ingressos del sistema exigiria una reducció de 57 euros mensuals en els pagaments lliurats als jubilats", expliquen. L'informe recomana emprendre reformes progressives i de caràcter estructural perquè un endeutament més gran del 60% del PIB llasta severament l'economia.