Primer pla de Ione Belarra somrient i mirant a càmera
POLÍTICA

Podemos prepara el terreny per trencar amb Yolanda Díaz

Els morats aprovaran un nou full de ruta


El PSOE i Junts estan a punt de tancar un acord d'investidura, i molts es pregunten quant trigaran els de Puigdemont a trencar la baralla. Certament, l'aliança amb Junts afegeix més fragilitat al govern de coalició. Però hi ha un altre focus que està passant més desapercebut i que també pot acabar malament.

Es tracta de la rebel·lió dels cinc diputats de Podemos al si de Sumar. Els morats estan decidits a trencar amb la confluència liderada per Yolanda Díaz, i aquest dissabte faran el primer pas. La ruptura definitiva podria materialitzar-se a les eleccions europees del juny del 2024.

Muntatge amb 3 plànols mitjans d'Ione Belarra, Yolanda Díaz i Irene Montero somrient

A Ferraz estan seriosament preocupats per aquest tema, i han sol·licitat formalment a Yolanda Díaz que apaivagui la rebel·lió. Però només la continuïtat com a ministres de Ione Belarra i Irene Montero podria reconduir la situació, i a Sumar no estan per la feina. Totes dues parts semblen haver assumit la ruptura.

Full de ruta i ruptura

Cal recordar que Podemos va entrar a Sumar de mala gana i perquè no hi havia temps material de fer primàries abans de presentar les llistes del 23-J. Des de llavors, Yolanda Díaz ha anat minant el poder dels morats. Primer amb els vetos Echenique i Montero, i després deixant-los sense portaveu al Congrés.

Podemos ha dit prou, i ha posat rumb cap a una ruptura que es podria començar a forjar aquest dissabte. Els morats tenen previst aprovar un full de ruta per marcar distàncies i reafirmar la seva autonomia com a grup parlamentari. El document legitimarà la capacitat daprovar o vetar lleis al marge de Sumar.

La direcció ha impulsat una consulta a la militància sobre el document i ha formulat una pregunta clara. Els militants hauran de valorar ara si es reforça “l'autonomia” de Podemos, i “l'articulació d'acords preelectorals” sempre que hi hagi “primàries” i “sense vetos”. El full de ruta serà el tret de sortida d'una nova etapa al partit.

Problemes financers

El focus de preocupació a Podemos és ara el finançament del partit. Després d'aprimar la plantilla amb un ERO, ara els morats han posat en marxa una campanya de finançament amb donacions dels militants. Cal recordar que una de les conseqüències de la ruptura amb Sumar seria la pèrdua de les subvencions.

L'objectiu és enfortir políticament i econòmicament l'organització per afrontar la ruptura amb Sumar. Tot i la tensió per les formes com Sumar tracta Podem, el fons de la qüestió és sobretot de contingut. A Podem entenen que Sumar és un projecte per disciplinar l'esquerra transformadora a les estructures de poder.

És evident que Yolanda Díaz ha iniciat un procés de simbiosi amb el PSOE. Això hauria de permetre una major harmonia al govern de coalició, per exemple evitant les contínues disputes de l'anterior legislatura. Però la rebel·lió de Podem amenaça l'estabilitat del nou govern, i encara més si s'arriba a la ruptura.

➡️ Política

Més notícies: