Primer pla de Yolanda Díaz amb cara de preocupació mirant cap al sostre
POLÍTICA

Apareixen nous noms com a candidats a ministres del pròxim govern

Sumar vol presència dels Comuns al Consell de Ministres i ja hi ha diverses opcions sobre la taula


El PSOE està accelerant les converses per aconseguir els vots necessaris per superar la sessió d'investidura a la qual, molt probablement, Pedro Sánchez se sotmetrà la setmana que ve. Mentre busquen els suports d'ERC, Junts, Bildu, PNB i BNG, els socialistes i Sumar segueixen treballant per a la confecció del pròxim Consell de Ministres.

Fins ara han transcendit diversos noms, com és el cas d'Ada Colau. L'exalcaldessa de Barcelona era una de les principals candidates que Sumar va posar damunt la taula. Però atesa la dificultat que partits com Junts o PNB avalessin un govern amb ella de ministra, el seu nom ha anat perdent opcions. Davant d'aquesta situació, Yolanda Díaz insisteix que un dels nous ministres sigui dels Comuns i ja han aparegut diversos candidats a “ocupar” la cadira que estava destinada a Colau.

Un dels noms que comencen a sonar amb més força és el d'Ernest Urtasun. És un dels homes de confiança de Yolanda Díaz. Sense anar més lluny, va ser el director de campanya de Sumar a les últimes eleccions. De fet, l'europarlamentari del grup Verd ja va ser candidat a ministre el 2019 a petició de Pablo Iglesias, però va rebutjar l'oferta per potenciar el perfil polític a Europa.

Foto a mig cos d'Ernest Urtasun assegut a una cadira i amb els braços sobre una taula

Ara les coses han canviat i Urtasun podria ser un dels pesos pesants de Sumar al nou govern. Als seus 41 anys, la mà dreta de Yolanda Díaz acumula més de 20 anys instal·lat a la còmoda política institucional. Va ser número 2 d'Iniciativa per Catalunya a les eleccions municipals per Barcelona el 2003, més tard va ser assessor de Raül Romeva al Parlament Europeu i actualment acumula nou anys com a eurodiputat. Ara, li pot haver arribat el moment de ser ministre.

Alternatives a Ernest Urtasun

El nom d'Ernest Urtasun no és l'únic que Sumar posat a sobre de la taula. Seguint la idea de col·locar algú dels Comuns, Yolanda Díaz també treballa amb diverses alternatives. El Periódico ha publicat dos noms més que entrarien a les travesses per ser ministres al pròxim govern en el cas que l'eurodiputat decideixi declinar l'oferta, com ja va fer fa quatre anys.

Aquests dos noms són Rosa Lluch i Jèssica Albiach. Rosa Lluch és filla de l'històric militant del PSC assassinat per ETA, Ernest Lluch. Ja el 2019 va estar a les llistes d'En Comú Podem a les eleccions al Congrés i, posteriorment, va concórrer com a candidata del mateix partit al Senat. Ara, aquesta professora d'Història Medieval podria convertir-se en la quota dels Comuns al proper Consell de Ministres.

L'excaldesa de Barcelona, Ada Colau; i la presidenta dels Comuns al Parlament, Jéssica Albiach, durant la Green Social Summit

Jèssica Albiach és un dels noms sorprenents que estaria estudiant Yolanda Díaz per al nou govern. Nascuda a València, és l'actual presidenta d'En Comú Podem al Parlament de Catalunya. Albiach va entrar en política el 2014 quan es va afiliar a Podem i la seva carrera ha estat meteòrica: el 2015 ja va ser diputada, des del 2018 presideix el grup dels Comuns al Parlament i el 2019 va ser escollida coordinadora de Catalunya En Comú juntament amb Ada Colau .

Aquests noms, doncs, s'afegeixen a altres cares que han sonat com a possibles candidats a ministres de Sumar al pròxim govern. Una altra figura que està entrant a totes les travesses és la de Mónica García, líder de Más Madrid, que podria assumir la cartera de Sanitat.

➡️ Política

Més notícies: