Muntatge amb foto de personatge
POLÍTICA

Quan El Periódico demanava 'més Morad i menys Orriols': el raper entra a la presó

La directora adjunta Gemma Martínez posava la delinqüència com a conseqüència directa de les desigualtats


El raper Morad va ingressar ahir a la nit al centre penitenciari de Brians 2 per complir una condemna de sis mesos de presó, per conduir sense carnet. Ara torna a la memòria aquell article d'El Periódico en què la seva directora adjunta, Gemma Martínez, demanava “menys alcaldessa de Ripoll i més Morad”. Un exemple de com l'esquerra i la premsa subvencionada han contribuït a la demonització de certes opcions polítiques i la idealització de la marginalitat i de la delinqüència.

Mitjans com l'Ara i El Periódico, periodistes com Jordi Évole, i polítics com Najat Driouech, fa temps que presenten Morad com a exemple de superació i integració. La realitat és que aquest ídol de masses ha imposat la llei del terror i la delinqüència en un barri humil i treballador com La Florida, a l'Hospitalet. I que les seves lletres contra l'ordre i la policia exerceixen una influència nefasta sobre molts adolescents que el prenen com a referent i model.

El cantant Morad durant una actuació al Share Festival, al Parc del Fòrum, a 10 de juny de 2023, a Barcelona

Un exemple del blanquejament de la delinqüència va ser l'esmentat article de la directora d'El Periódico, publicat el 22 de gener del 2024. Sota el títol “menys alcaldessa de Ripoll i més Morad, quan la immigració és necessària”, barrejava de manera torticera la polèmica de l'empadronament amb l'exemple d'integració del raper. El text pren ara rellevància, amb l'ingrés a la presó de Morad que deixa a molts en evidència.

El polèmic article d'El Periódico

La directora d'El Periódico defensava les bondats de “la immigració ordenada” per al “progrés, la diversitat i la cohesió social”. En aquest sentit, reivindicava que “les bondats de la immigració” van més enllà de la seva contribució a la demografia i al mercat laboral, i alhora considerava “imprescindible” que els immigrants “s'integrin i convisquin de manera pacífica amb drets i deures ”. A més, advertia que Espanya està "desbordada" per l'arribada d'immigrants i demanava "millorar la gestió pública" d'aquests fluxos migratoris.

"S'ha d'agilitzar l'acolliment i la regularització quan correspongui, evitar la segregació i combatre les dificultats d'accés a l'habitatge, la sanitat i l'educació", defensava l'article. A continuació advertia que no fer-ho "contribuirà a agreujar les desigualtats que converteixen els immigrants en un col·lectiu vulnerable al risc d'exclusió". Segons Gemma Martínez, aquesta desigualtat “encoratja que els immigrants sobrevisquin al marge de la llei”.

Muntatge amb captura de pantalla

A partir d'aquí, apel·lava a no caure a “les fal·làcies que tant alimenten el relat xenòfob de part de la dreta i l'extrema dreta”. Per evitar-ho, demanava als mitjans de comunicació “narrar les bones pràctiques que existeixen i evidenciar veritats com que la multireincidència delictiva no té res a veure amb la immigració”. És aleshores quan posa com a exemple de bones pràctiques a El Periódico , amb “l'exclusiva sobre les limitacions a l'empadronament a Ripoll o l'entrevista al polèmic però també reflexiu i precís Morad”.

Un missatge perillós

L'article revela el parany del discurs de l'esquerra que idealitza la marginalitat i acaba justificant la delinqüència amb tòpics com ara el racisme i l'exclusió social. La realitat és que al mateix barri on va néixer i va créixer Morad hi ha molts immigrants i gent humil que surt endavant malgrat les adversitats. Veïns que estaven farts de la inseguretat i la degradació del seu barri a les mans de Morad i la seva banda, als quals l'esquerra i els seus mitjans afins glorificaven i posaven com a model.

La directora d'El Periódico insinua que la delinqüència és conseqüència directa de la desigualtat, i que relacionar la multireincidència amb l'augment migratori és “xenofòbia” i “extrema dreta”. Alhora elogia la figura de Morad, amb un interminable historial delictiu, i demonitza una alcaldessa elegida democràticament pels seus veïns. Una successió de contradiccions que posen en evidència quin és el model social de lesquerra, i quins són els seus referents de convivència i integració.

➡️ Política

Més notícies: