El candidat del PP a la presidència, Alberto Núñez Feijóo, en arribar al programa 'Cara a Cara. El Debat', a Atresmedia, a 10 de juliol de 2023, a Madrid
POLÍTICA

El PNB es farta de Frankenstein i Feijóo somriu

Les autonòmiques basques del 2024 podrien ser clau

L'enèsim cop de porta del PNB ha acabat amb les esperances d'Alberto Núñez Feijóo de ser investit com a president. Però el candidat popular no tanca del tot la porta a la “via basca” per arribar a la Moncloa. Gènova traça una estratègia a llarg termini que té com a data clau les eleccions basques del 2024.

El PP dóna per fet que Alberto Núñez Feijóo perdrà el debat d'investidura, i confia que les negociacions del PSOE amb Junts descarrilin. Això obriria un nou calendari, propici per apropar el PNB al bloc de la dreta. Una cosa gens impensable, tenint en compte el cansament dels jertzales cap al Govern Frankenstein.

La clau és la rivalitat entre el PNB i EH Bildu. Entre els nacionalistes bascos s'estén la sensació que el Govern Frankenstein beneficia més els abertzales i desnaturalitza la seva formació. Si a les basques de l'any que ve es confirma el sorpasso dels d'Arnaldo Otegi, podria començar el viratge del PNB.

PNB versus Bildu

A Gènova tenen clar que el context actual impedeix un acostament del PNB al terreny de Feijóo. D'una banda, hi ha el perjudici que suposaria per als nacionalistes bascos una aliança amb un govern amb Vox. D'altra banda, volen aprofitar per arrencar el PSOE un compromís de reforma territorial.

Aitor Esteban en un acte electoral del PNB a Vitòria el 9 de juliol de 2023

L'estratègia del PNB està condicionada per la competència amb Bildu. El suport als abertzales s'ha disparat sota el paraigua del Govern de Pedro Sánchez, fins al punt de convertir-se en socis preferencials. El PNB vol remuntar aconseguint del PSOE més concessions que els d'Otegi.

No en va el lehendakari Ínigo Urukull ha sortit a defensar ara l'Estat plurinacional. El PNB vol aprofitar la seva posició institucional al Govern basc per pressionar el PSOE i desplaçar els abertzales. Però, i si Bildu guanya les eleccions autonòmiques?

Tot pot canviar

Al PP creuen que la posició actual del PNB és conjuntural, i està condicionada per la batalla amb Bildu. En realitat, amb el “sanchisme” Bildu juga en terreny amic mentre que el PNB sempre sortirà en desavantatge. Les polítiques socials cada cop més ambicioses van contra la pròpia naturalesa dels jertzales.

De fet, amplis sectors empresarials han estat pressionant el partit d'Andoni Ortuzar per recolzar Feijóo i ajudar a estabilitzar l'economia. Si en uns mesos Bildu guanya les eleccions al País Basc, tot canviarà.

El PNB es veurà temptat a donar un cop de volant per distanciar-se dels d'Otegi i iniciar el seu propi camí. Una aliança amb el PP podria ajudar a recuperar el votant conservador cansat de rendir-se a les polítiques econòmiques de Podemos i Bildu. Una derrota electoral acceleraria la ruptura amb el “sanchisme”.

➡️ Política

Més notícies: