Primer pla de Felipe González parlant i fent el gest de 'petit' amb els dits índex i polze
POLÍTICA

Felipe González culpa el 15-M del desafiament de Puigdemont

L'expresident adverteix que l'amnistia i el referèndum no hi caben a la Constitució

La visita de la vicepresidenta del Govern, Yolanda Díaz, a Carles Puigdemont a Brussel·les, continua fent parlar. L'últim a valorar la històrica reunió ha estat l'expresident del Govern a Espanya, Felipe González. Per ell, “l'afebliment dels fonaments constitucionals és un gran èxit del 15-M”.

A més, l'expresident socialista ha advertit Pedro Sánchez que "ni l'amnistia ni l'autodeterminació caben a la Constitució". Per ell, l'amnistia “dóna la raó als qui s'han aixecat” i “condemna l'ordenament jurídic”. I l'autodeterminació "posa en qüestió la integritat territorial d'Espanya".

És un nou dard de Felipe González a Pedro Sánchez. En campanya electoral es va alinear amb Feijóo, i ara confessa que va votar el PSOE el 23-J però que li va costar “més que altres vegades”. És clar que l'expresident s'ha convertit en el principal flagell del “sanchisme” dins del PSOE.

Demana la dimissió de Yolanda Díaz

Felipe González ha visitat Más de Uno a Onda Cero, en plena tempesta pel desafiament de Puigdemont a l'Estat. El socialista ha carregat contra el 15-M, assegurant que “han caigut com a plom però han aconseguit diversos dels seus objectius”. Feia referència a la polèmica reunió de Yolanda Díaz amb Carles Puigdemont.

L'exmandatari s'ha preguntat “en quina condició veurà Yolanda Díaz Puigdemont”, com a vicepresidenta del Govern o com a representant de Sumar. “Si no va com a vicepresidenta, aleshores que deixi de ser-ho”, ha afegit.

Pel que fa a la crisi de l'Estat, l'expresident veu un progressiu "desarmament del pacte constitucional". Ha lamentat que "com menys vots tenen els que van contra la Constitució, més poder tenen". Sobre la política de blocs, "no donarà grans respostes a les grans urgències que té el país".

No a l'amnistia i al referèndum

Per Felipe González, l'amnistia legitima el discurs dels independentistes i permet que tornin a fer-ho. A més, obre la porta al reconeixement del dret a l'autodeterminació. L'expresident adverteix que el moment actual posa en qüestió la supervivència del marc de convivència a Espanya.

Felipe González ha anat més enllà i ha rebutjat el concepte de plurinacionalitat a Espanya. "Pot ser Espanya una nació de nacions? Sí, ho pot ser, però ha de partir del reconeixement d'Espanya com un estat nació", ha explicat.

Per ell, el marc de les negociacions és clar i és la Constitució. Ha demanat abandonar "la judicialització de la política que porta inexorablement a la politització de la justícia". Ha defensat abordar el conflicte català des de la política, però tenint clar els qui van vulnerar l'ordenament el setembre del 2017.

Felipe González contra el sanxisme

Felipe González ha dit que parla "com a socialista" però que li han "enviat callar" al seu partit "gent que no creu en la llibertat". No hi ha dubte que compta amb una gran oposició dins del PSOE. Tot i així, no ha callat sobre el que pensa del rumb del sanxisme.

Primer pla mitjà de Felipe González mirant a càmera i Pedro Sánchez inclinat cap a ell per parlar

"He tingut molt de tracte amb Alberto Núñez Feijóo", ha dit González, que no obstant ha criticat la seva aliança amb Vox. També li ha retret el seu acostament a Junts, advertint que "estan perdent el temps". A més a més, ha tornat a defensar un gran pacte d'estat entre el PP i el PSOE per resoldre la crisi constitucional.

➡️ Política

Més notícies: