Plataforma per la Llengua culpa ara als catalanoparlants
El president de l'entitat, Òscar Escuder, assenyala als 'catalans que amaguen la llengua'
Plataforma per la Llengua, l'autodenominada ONG del català, creu que els “catalans que amaguen la llengua” estan darrere de la “castellanització del país”. Així ho adverteix arran de l'InformeCAT, un estudi sobre la salut de la llengua catalana.
Segons les dades, un 95% dels habitants dels anomenats Països Catalans (Catalunya, Comunitat Valenciana i Balears) parla bé el castellà. En canvi, només el 65,1% domina el català. Una dada “preocupant” segons el president de l'entitat, Òscar Escuder, que ha assenyalat els culpables.
“El decalatge del coneixement entre aquestes dues llengües es deu als mateixos hàbits nocius dels catalanoparlants”, ha afirmat Escuder. Per ell, “es crea un entorn molt més castellanoparlant”. Això té “un efecte pervers”, ha dit, i és que “pots arribar a pensar que és natural i no fruit de cap imposició”.
Desigualtat legal
El president de l'entitat ha posat l'èmfasi en la desigualtat legal i la desprotecció jurídica que condemna el català a ser una llengua minoritzada. En aquest sentit, ha recordat que el català és una llengua que s'ha "prohibit i perseguit" per la "imposició d'una llengua estrangera".
Afegeix que hi ha normes de protecció del català que no s'estan complint. Segons l'informe, el 81% dels jutjats rebutgen les peticions dels catalans que sol·liciten la documentació i els tràmits en català.
Avançar cap a la normalitat
Hi ha una altra dada significativa, i és que la majoria dels habitants dels Països Catalans creu que els funcionaris han de saber català. La Plataforma destaca aquest fet com a positiu i llança un missatge d'optimisme: “El català és una llengua atractiva i que té vitalitat malgrat les pressions que ha patit en tots els seus territoris”.
En aquest sentit, Escuder ha indicat que “avançar cap a la normalitat és necessari i perfectament possible”.
Més dades de l'InformeCAT que criden l'atenció. El 84% dels catalanoparlants volen que el català sigui oficial a la Unió Europea. I el 95,3% creuen que és una llengua útil per als joves. Una demostració, segons l'entitat, de “l'estima per la llengua”.
Més notícies: