El secretari general i candidat de VOX a les eleccions catalanes del 12 de maig, Ignacio Garriga, durant un míting de VOX, a la plaça de la Constitució, el 28 d'abril del 2024, a Tarragona
POLÍTICA

El pla de Vox per reduir i eliminar impostos a Catalunya

La formació d'Ignacio Garriga aposta per una reducció fiscal i impositiva a Catalunya


Vox va presentar el 29 d'abril passat el seu pla de rebaixa d'impostos per a la Generalitat de Catalunya. A poc més d'una setmana de les eleccions catalanes, la formació de Santiago Abascal ha anunciat la proposta de fiscalitat. A les eleccions generals passades demanaven una rebaixa generalitzada de l'IRPF a tots els trams, d'un tipus mitjà del 12,1% actual, a un 6,2%.

Ressalten que Catalunya és l'autonomia amb més impostos especials, amb deu impostos més que la comunitat veïna Aragó. Catalunya té quinze tributs propis i cobreix àmbits molt variats. Aquests van des dels cànons (de l'aigua, de residus…) a impostos sobre les begudes ensucrades, les emissions de diòxid de carboni o els habitatges buits.

Els quinze impostos catalans encara són més greus quan es compara amb la resta de comunitats. La Comunitat Valenciana i Galícia són les dues comunitats a banda de Catalunya que tenen més impostos especials, sis cadascuna. Sens dubte, la Generalitat és el govern autonòmic que imposa més càrrega fiscal i impositiva sobre la seva població.

A més, també tenen cedits dos impostos que recapten més, l'IRPF, d'una banda, i l'impost de patrimoni, de l'altra. L'IRPF es tracta d'un impost de l'Estat cedit parcialment a Catalunya que pot regular a escala autonòmica les deduccions per circumstàncies personals, així com per inversions no empresarials. Els catalans paguen el tram autonòmic de l'IRPF més alt de tot l'estat.

El vicepresident de VOX, Ignacio Garriga, intervé durant la cloenda de l'acte de presentació dels candidats de VOX a les eleccions del Parlament basc, a l'Hotel NH Canciller Ayala, el 24 de març de 2024

Vox demana una rebaixa en aquests impostos, també proposa una rebaixa de l'IRPF eximint de pagament totes les rendes inferiors a 22.000 euros. També inclouen en el seu programa una bonificació de la penalització per doble pagador a la Declaració de la Renda.

El programa electoral del partit d'Ignacio Garriga inclou la derogació de l'impost de successions i donacions, amb què la Generalitat va recaptar uns 1000 milions d'euros el 2023. La seva intenció és derogar-lo a escala de tot l'Estat espanyol, però per a la Generalitat en suggereixen una bonificació del 99% fins que això sigui possible.

Una altra mesura per rebaixar l'esforç fiscal dels emprenedors catalans és la introducció d'una Quota 0 per a Nous Autònoms. Segons el partit, suposarà, com a mínim, una subvenció integral de la quota d'autònoms al llarg del primer any d'activitat professional i del segon si els ingressos nets es troben per sota del Salari Mínim Interprofessional, sempre que el beneficiari no hagi estat donat d'alta com a autònom en els dos darrers anys, no sigui autònom col·laborador o pluriactiu i no tingui comptes pendents amb Hisenda ni la Seguretat Social.

Per poder equilibrar el pressupost després de les rebaixes fiscals, Vox proposa tancar TV3 o Diplocat, l'agència de diplomàcia pública catalana. També valoren que unes polítiques anticorrupció més severes ajudessin a disminuir el malbaratament públic.

➡️ Política

Més notícies: