Primer pla de la vicepresidenta primera del Parlament de Catalunya
POLÍTICA

La pitjor setmana d'Alba Vergés

Perd la meitat dels vots a Igualada i la seva posició al Parlament

Dies difícils per Alba Vergés. La líder d'ERC, que ja va ser salvada per Oriol Junqueras, ha patit dos contratemps que li compliquen molt el futur polític.

Vergés va ser l'escollida pels republicans per plantar cara Marc Castells, l'alcalde d'Igualada que encarna a la perfecció la històrica força municipalista de l'entorn de Junts. Ha guanyat totes les eleccions municipals des del 2007 i és alcalde des del 2011. Intentar plantar-hi cara era una fita difícil, però ERC va arribar a les eleccions municipals del 2023 crescuda.

El resultat d'Alba Vergés a les eleccions municipals d'Igualada ha estat per oblidar. Van arribar com a segona força amb 5 regidors i més del 20% dels vots. El cap de llista el 2019 va ser Enric Conill. Ara li tocava el torn a Vergés, una aposta de màxims.

ERC va perdre dos regidors i gairebé la meitat dels vots amb Alba Vergés de cap de cartell. Els republicans passen a ser la tercera força i només tindran 3 regidors al ple d'Igualada. Mentre que Junts i Marc Castells es queden a un sol regidor de la majoria absoluta amb 10, ERC tindrà els mateixos regidors que la CUP, mentre que el PSC tindrà 5 regidors.

La posició d'Alba Vergés queda molt tocada. Després de l'Afer Borràs, també va ser la cara visible de la Mesa del Parlament de Catalunya i portava diversos mesos amb aquesta funció. ERC no tenia pressa per trobar un substitut i semblava que Vergés podria mantenir aquesta interinatge durant mesos.

Però els resultats electorals han fet que Esquerra torni a mirar cap a Junts i busqui la tan escoltada “unitat independentista”. Les reunions s'han accelerat i sembla que aviat hi haurà nou president -o presidenta, sembla- de la cambra catalana. I, per descomptat, serà algú de Junts per Catalunya, de manera que el paper d'Alba Vergés tornar``a a quedar en un segon pla.

Mala setmana per a la dirigent d'Esquerra. Contra tot pronòstic, ja va salvar el seu càrrec després de gestionar la pandèmia (va ser consellera de Salut). Serà difícil que torni a passar ara.