Carles Puigdemont tocant-se les ulleres en un gest de reflexió

POLÍTICA

Carles Puigdemont rectifica i anuncia per sorpresa quan deixarà la política

L'expresident de la Generalitat dobla la seva aposta: o és investit després del 12 de maig o se'n va cap a casa per no t

L'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha decidit doblar la seva aposta i llançar dues promeses electorals. Deu ser que les enquestes no acaben de remuntar i que segueix massa lluny de Salvador Illa, perquè l'anunci de Puigdemont és sorprenent.

D'una banda, el líder de Junts ha rectificat i ha assegurat que tornarà a Catalunya un cop hagin passat les eleccions del 12 de maig, passi el que passi. Fins ara, la idea de Carles Puigdemont era tornar si comptava amb els 68 vots necessaris per ser investit president. Des d'aquest dimarts, el calendari és un altre: serà present a la sessió d'investidura, encara que no tingui una majoria absoluta assegurada.

Carles Puigdemont ho ha confirmat en una entrevista a RAC1 des de la seva nova residència, a la frontera francesa amb Catalunya. A més, ha donat una altra exclusiva grossa a Jordi Basté: si no és investit president de la Generalitat, deixarà la política activa. És a dir, si no té 68 diputats favorables, no serà ni diputat i tancarà així la seva etapa com a polític, ja que tampoc repetirà com a eurodiputat.

Puigdemont en una roda de premsa

L'anunci de Puigdemont és molt important, perquè ara mateix sembla impossible que el processisme pugui arribar a un acord, encara que tingui els vots necessaris. Les relacions entre Junts, ERC i la CUP són nefastes, de manera que el d'Amer té més a prop el final polític que no pas la presidència. Ara bé, sembla que la jugada és clara: Carles Puigdemont ho intenta i si no arriba a un pacte amb Esquerra, es retirarà culpant els altres de la manca d'unitat.

És, a més, un cert xantatge electoral: si voleu que el vostre líder segueixi al peu del canó, heu de votar-lo o, altrament, se n'anirà a casa per no tornar-hi. En canvi, Carles Puigdemont evitarà la imatge de la detenció en plena campanya electoral. Segons ell, no vol que el retorn sigui "un acte al servei d'una estratègia electoral, ni de provocació, ni de gamberrada".

Cal recordar que Puigdemont ja va mostrar diverses vegades el seu temor de ser detingut, cosa que vol evitar tant sí com no, encara que sigui una imatge que beneficiària Junts per Catalunya en unes eleccions que, ara més que mai, són a cara o creu.

➡️ Política

Més notícies: