Imatge del President de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, assegut al seu escó amb cara reflexiva
POLÍTICA

Pere Aragonès passa a l'atac després de la jugada de Puigdemont

El president intenta marcar perfil propi després de la foto del líder de Junts amb el PSOE


Eppur si muove . Tot i que semblava impossible, Carles Puigdemont ja té la seva foto amb dirigents del PSOE en una reunió que el torna a situar com a interlocutor polític. Junts per Catalunya i els socialistes van voler evidenciar que la negociació va de debò i Santos Cerdán va viatjar fins a Brussel·les per reunir-se amb Carles Puigdemont. La imatge és molt més important del que sembla: El PSOE restableix Puigdemont com un actor a tenir en compte i nou soci de Pedro Sánchez.

I, és clar, això no agrada gaire al Palau de la Generalitat. La jugada juntaire és arriscada, fins i tot contraproduent a llarg termini, però resta protagonisme a Pere Aragonès i fica més pressió interna a ERC. Això no només va de treure rèdit polític a les negociacions amb el PSOE, també importa el rèdit electoral. Qualsevol moviment dels partits independentistes cal llegir-se també aquesta direcció.

És en aquest context que Pere Aragonès va passar a l'atac hores després de la foto de Brussel·les  El president va assistir als premis i medalles d'honor de Foment del Treball i va pronunciar un discurs marcat pels esdeveniments polítics del dia. "Escoltar i dialogar sí, però després de quatre anys de diàleg també és hora d'arribar a compromisos", va afirmar Aragonès. És a dir: ERC necessita alguna cosa més que l'amnistia per poder justificar el vot al PSOE i tenir alguna carta guanyadora diferent a la de Junts.

Pere Aragonès va demanar "molts més passos al PSOE" i va repetir el mateix relat que ja va desgranar al Senat: després de l'amnistia, toca negociar de diners i de transferències. Sembla que ERC posa el focus al dèficit fiscal i ja comença a parlar de condonar el deute que té amb l'Estat. Però no només això, sinó que també vol el traspàs de Rodalies. "L'amnistia ha de ser el que permeti posar damunt la taula la resolució d'elements que afecten la competitivitat de Catalunya: el dèficit fiscal i la necessària millora de la mobilitat", va revelar el president.

Muntatge amb una imatge en blanc i negre del Parlament de fons, un primer pla de Junqueras amb cara de circumstàncies, un pla mitjà de Rufián capcot gratant-se la franc i un pla mitjà de Pere Aragonès mirant a l'horitzó

La nova estratègia de Pere Aragonès

Aragonès se la juga aquest novembre. El paper predominant de Puigdemont en la negociació posa el focus a Junts i deixa ERC encara més aïllada. El president està intentant per activa i per passiva copar titulars i creu que ha trobat un filó. Si els republicans aconsegueixen el traspàs de Rodalies i millores a l'auster compte corrent de la Generalitat, podrien treure pit.

A més, Pere Aragonès també juga una partida interna amb Oriol Junqueras pel control del partit després de l'amnistia. Una bona negociació, un bon acord donaria al president el suport dels militants en una futurible batalla dins d'ERC.

Després de mesos sense full de ruta, Aragonès i Esquerra fixen les línies que cal seguir en la negociació: amnistia, quartos i Rodalies. Només queden 27 dies per a la investidura i encara hi ha massa coses obertes. Winter is coming .

➡️ Política

Més notícies: