Tot el processisme contra la princesa Elionor
Partits i premsa afí esperonen el sentiment antimonàrquic a Catalunya
La jura de la Constitució de Leonor, aquest matí al Congrés dels Diputats, ha brindat al processisme una nova oportunitat per gesticular. ERC i Junts no assistiran avui a l'acte, que comptarà, a més, amb l'absència de Podem, Bildu, PNB i BNG. A més, l'independentisme ha engegat la seva maquinària mediàtica contra la monarquia.
“Preparem-nos per a un empatx de sucre de gent que ahir era joancarlista, avui felipista i demà elionorista, però mai monàrquics, sobretot”. Aquest article d'opinió al diari Ara mostra per on van els trets. Un altre portal processista, Vilaweb, obre amb una entrevista a una “estudiosa de la monarquia espanyola” amb un cridaner titular: “Crec que no veurem mai Leonor de reina”.
“Suspens estrepitós de la monarquia a Catalunya”, titula El Món. Mentre que Nació Digital veu Leonor i la Casa Real com “l'últim consens del bipartidisme espanyol”. A més, ERC i Junts han tret pit per la seva absència avui a l'acte solemne al Congrés.
Comunicat conjunt
ERC, Bildu i BNG han fet arribar a Leonor un comunicat conjunt en què carreguen contra la monarquia com a “màxim exponent de la negació dels drets civils, polítics i nacionals”. Aquests partits justifiquen la seva absència “en l'enèsim intent de perpetuar una institució arcaica, opaca i que ha fet servir sistemàticament la corrupció”.
Els partits independentistes consideren que la monarquia representa “la desigualtat, els privilegis i la impunitat”. I que “ni el rei ni les hereves compten amb la legitimitat de les nostres societats”. Per això no li reconeixen valor institucional, i avui no assistiran a la posada de llarg de l'hereva.
Rebuig a Catalunya
A Catalunya, el processisme exhibeix avui orgullós les dades que demostren la desafecció dels catalans cap a la Corona. Segons les enquestes hi ha un 75% de catalans contra la monarquia, i fa anys que no passa d'un 2 sobre 10 de valoració. El rebuig va augmentar pel paper de Felip VI a l'1-O.
El repte de Leonor consisteix precisament a recuperar la simpatia dels catalans cap a la institució. Una simpatia que sí que va existir durant els primers anys de la democràcia, però que s'ha anat perdent amb el temps. Elionor representa una nova generació que pot acostar la Casa Reial sobretot als més joves.
En ple procés de desmobilització, a l'independentisme hi ha inquietud per l'efecte que pot tenir la “Leonormania” a Catalunya. Els mitjans afins denuncien obertament un “rentat de cara” de la institució. I recorden constantment el regnat de l'emèrit per vincular la monarquia espanyola amb els escàndols i la corrupció.
Més notícies: