Muntatge de la Princesa Leonor amb alguns dels diputats que no aniran a la seva jura de la Constitució
POLÍTICA

Més de cinquanta diputats planten la princesa Leonor: tots són socis de Sánchez

Partits com Podem, Junts, ERC o el PNB han decidit ometre les seves responsabilitats a la jura de la Constitució de la princesa Leonor


Avui, la princesa Leonor, en el seu 18è aniversari, jurarà la Constitució espanyola en una sessió solemne a les Corts Generals. Tot i l'oficialitat d'aquest acte, al Congrés dels Diputats hi haurà moltes absències.

Les primeres i més destacades són les dels seus avis paterns, Joan Carles I i la reina Sofia, i la dels materns, Jesús Ortiz i Paloma Rocasolano. Tot i això, no seran els únics. Més de mig centenar de diputats, han decidit no complir les seves responsabilitats i no anar a la Jura de la Princesa d'Astúries.

Fotografia dels carrers de Madrid amb les banderoles en honor a la jura de la Constitució de la Princesa Leonor

Els que sí que hi acudiran seran els 122 diputats del PSOE, els 136 del PP, els 33 de Vox, el d'UPN i el de CC. Yolanda Díaz anirà a l'acte amb la portaveu parlamentària de Sumar, Marta Lois.

La vicepresidenta de la Mesa del Congrés, Esther Gil, també anirà a l'acte, ja que el secretari primer, Gerardo Pisarello, va anunciar la seva absència a l'acte dilluns passat. D'aquesta manera, dels 31 diputats de Sumar al Congrés, només n'aniran 3.

Ione Belarra i Irene Montero no es presenten a la jura de la princesa Leonor

Podem serà representat pel ministre d'Universitats, Joan Subirats. Aquest va a l'acte per “responsabilitat amb les funcions del Govern i per garantir una presència institucional mínima”. I és que la seva presència serà tan mínima que només hi acudirà ell, la resta de diputats dels comuns també han decidit no presentar-se a l'acte.

Primer pla de Ione Belarra amb Irene Montero al Congrés dels Diputats

Ione Belarra i Irene Montero, ministres en funcions, han decidit no anar a la jura de la princesa Leonor, i prendre's “el dia lliure”. Seguint la dinàmica de les ministres de Podem, al ministre de Consum, Alberto Garzón, tampoc se l'espera a l'acte.

A aquestes absències se li sumen els 7 diputats de Junts, els 7 d'ERC, els 6 de Bildu, els 5 del PNB i el diputat del BNG.

Pere Aragonès i Íñigo Urkullu, els únics presidents que no acudeixen a la jura de la Constitució

A l'acte, també hi acudiran els presidents de les comunitats autònomes. Tots menys el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el lehendakari, Íñigo Urkullu, que han mantingut la mateixa postura dels seus partits respectius i s'absenten de les seves obligacions.

Pla mitjà de Pere Aragonès amb cara de fàstic i Carles Puigdemont parlant

Tot això passa en el marc de les negociacions per la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern. Per això, tant nacionalistes com independentistes han cregut convenient no complir amb les seves obligacions com a ministres i absentar-se d'un dels actes monàrquics més destacats, com ara la jura de la Constitució.

Tot i això, la presidenta de Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga, tampoc hi acudirà, però ella té un motiu de pes. I és que durant la jornada de hui la presidenta té previst aprovar els pressupostos de la comunitat en un consell de govern.

➡️ Política

Més notícies: