Muntatge amb un primer pla de Pedro Sánchez i un pla mitjà d'Oriol Junqueras aplaudint i Carles Puigdemont somrient
POLÍTICA

El processisme agita la por de la repetició electoral

Volen posar en alerta Pedro Sánchez

Després de les paraules de Pedro Sánchez admetent la seva aposta per l'amnistia, Oriol Junqueras sortia al pas per reclamar més concessions. Qui s'adjudicarà el punt de l'amnistia serà Junts i, és clar, ERC ha de marcar perfil una altra vegada. Així, doncs, el líder dels republicans va aparèixer per posar sobre la taula les seves exigències, que passen pel traspàs de Rodalies i més finançament per a Catalunya.

Oriol Junqueras va exigir al PSOE “moure's” més “per buscar aquest acord”. I és que, el líder d'ERC veu “molt difícil” que regalin els vots a Pedro Sánchez si no hi ha un nou acord de finançament. Tot i que ningú dubta que votaran a favor de la investidura, Junqueras va voler reclamar el protagonisme que el seu partit ha anat perdent els últims dies i setmanes.

Primer pla d'Oriol Junqueras envoltat de microfons de la premsa

L'entorn de Junts també parla de repetició electoral

Oriol Junqueras no ha estat l'únic del món independentista que ha volgut sembrar el dubte sobre la investidura de Pedro Sánchez. Germà Bel, exdiputat de Junts pel Sí, també ho va fer recentment.

Bel, que va signar un manifest de suport al projecte polític que Puigdemont va voler impulsar després de trencar amb el PDeCAT, va afirmar fa uns quants dies que els moviments del PSOE “poden indicar que han començat a preparar la repetició d'eleccions”. Les seves paraules venien pel discurs d'Àngels Barceló en què titllava de “fugat” el líder de Junts.

Qui també va voler agitar la por a una repetició electoral és Vicent Partal, director de Vilaweb. Sempre més proper a Puigdemont que a Esquerra, Partal va fer fa uns dies un editorial advertint Pedro Sánchez. “Es trobarà amb noves eleccions als morros”, afirmava.

Segons el director de Vilaweb, que el PSOE estigui forçant Junts perquè li regali els seus vots per a la investidura, pot provocar el cansament de la formació processista. "Comença a ser evident que el PSOE no pensa fer res per aconseguir el vot de Junts", defensava. I denunciava que la tàctica dels socialistes era que el partit de Puigdemont “voti de franc com ho ha fet ERC aquests darrers sis anys”.

Segons la seva anàlisi, el fet que el PSOE doni per fet els vots de Junts pot provocar que, finalment, els de Puigdemont trenquin amb una negociació que està molt avançada. De fet, només hi falten petits detalls perquè l'acord sigui una realitat. Però, en qualsevol cas, queda clar que l'entorn indepe vol pressionar Sánchez fins al final amenaçant amb una poc probable repetició d'eleccions.