Plànol curt de Pere Aragonès i Oriol Junqueras amb rostre seriós
POLÍTICA

De Pere Aragonès a Gabriel Rufián: qui guanya i qui perd a la nova ERC

El triomf d'Oriol Junqueras consolida una nova estructura en detriment d'antics dirigents que desapareixen

La reelecció d'Oriol Junqueras com a president d'ERC suposarà la renovació íntegra de l'estructura orgànica del partit. Noves cares emergeixen a l'executiva del partit, mentre que altres pesos pesants perden pes o directament desapareixen.

La gran triomfadora juntament amb Junqueras és Elisenda Alamany, exregidora i portaveu del grup municipal a Barcelona. Ara no només ocuparà la secretaria general del partit, sinó que Junqueras li ha donat el càrrec de portaveu. Sens dubte serà la figura més important a partir d'ara amb el seu nou president.

Una dona de cabell arrissat castany clar parlant davant d'un micròfon groc.

Una altra dirigent que es consolida és l'eurodiputada Diana Riba, que va formar part activa de la campanya de Militància Decidim. Llibretera de professió i parella de Raül Romeva, va entrar en política precisament de la mà d'Oriol Junqueras el 2019. Es va fer militant aquest mateix estiu, i ara serà la presidenta adjunta del partit.

La resta de l'estructura dirigent són cares menys conegudes. Com Oriol López, persona de confiança de Junqueras i amb perfil municipalista que ara serà secretari general adjunt. O Pau Morales, procedents de les joventuts i de l'àmbit local, que ocuparia el lloc de vicesretari general dorganització.

A l'executiva hi haurà també Ares Tubau, que sap què és governar amb els socialistes perquè va governar Rubí gràcies a un pacte entre ERC i el PSC. Altres noms com Isaac Albert, Laura Pelay, Jordi Coronas i Jordi Fàbrega aterren per primera vegada a l'executiva d'Esquerra.

Qui també va celebrar amb ganes el triomf d'Oriol Junqueras va ser Gabriel Rufián. El seu triomf el consolida com a home fort d'Esquerra a Madrid, tot i ser una de les figures més controvertides del partit. Rufián rep així una vida extra, coincidint amb el novè aniversari de la seva promesa de romandre només 18 mesos com a diputat al Congrés.

Els perdedors del triomf de Junqueras

La victòria de Junqueras suposa la desaparició d'una sèrie de dirigents que han ocupat alts càrrecs orgànics i institucionals aquests darrers anys. La llista derrotada Nova Esquerra Nacional estava plena d'alts càrrecs que ara tenen difícil o nul encaix a la nova estructura.

És el cas de Pere Aragonès i Laura Vilagrà, els dos pesos pesants de l'últim govern d'ERC. La mateixa Laura Vilagrà va anunciar el seu adéu de la primera línia política fins i tot abans de la votació.

Primer pla de la diputada d'ERC Teresa Jordà al Congrés dels Diputats

Pel que fa a Pere Aragonès, es complica el seu futur polític. Seguirà cobrant la pensió d'expresident però aquesta extingeix als quatre anys, així que després haurà de buscar acomodament a l'empresa privada. Si els junqueristes segueixen al poder, és difícil que torni a trobar lloc en algun alt càrrec.

El triomf d'Oriol Junqueras és també un cop dur per a dirigents com Teresa Jordà i Marta Vilalta. Encara que és poc probable que acabin sent objecte d'una purga, lògicament veuran frenat el seu ascens als alts càrrecs de la formació. El mateix passa amb Xavier Godàs i Alba Camps, o amb alcaldes com Marc Aloy i Eloi Hernández.

Canvis al grup parlamentari?

A més, la majoria dels diputats actuals al Parlament van recolzar la candidatura Nova Esquerra Nacional contra Junqueras. És per tant probable que en els propers dies s'anunciïn canvis al grup parlamentari. Els primers a caure seran Josep María Jové i Marta Vilalta, mentre que Joan Ignasi Elena i Ester Capella podrien pujar.

La nova direcció d'ERC es debat ara entre donar el comandament del grup parlamentari a Elena i Capella, o optar per cares noves. Els que encapçalen les travesses són l'actual portaveu adjunt Jordi Albert i la diputada Anna Balsera, amiga Rufián.

Joan Ignasi Elena amb ulleres i vestit fosc es toca el front mentre sembla estar en una reunió o conferència.

Entre els diputats que van recolzar la llista perdedora hi ha també Carles Campuzano, Raquel Sans, Tània Verge i Ruben Wagensberg. Juli Fernández va recolzar la candidatura junquerista, mentre que Najat Driouech, Mar Bessas i Laia Cañigueral no es van posicionar.

En tot cas, els canvis no seran imminents perquè la nova cúpula entén que hi ha coses més prioritàries. Tampoc volen fer la sensació de venjança i partit dividit, així que aposten per una transició suau amb canvis paulatins. Però està clar que tot un elenc d'antics dirigents anirà desapareixent en benefici dels fidels Oriol Junqueras.

➡️ Política

Més notícies: