Primer pla del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, amb rostre seriós mentre ofereix una roda de premsa, al Palau de la Generalitat, el 23 de gener del 2024, a Barcelona
POLÍTICA

Pere Aragonès torna al 2005

Ressuscita el debat del dèficit fiscal per dir que és 'urgent i més necessari que mai' acabar amb ell

El president Aragonès es fa ressò a X d'una informació del diari Ara sobre l'execució dels pressupostos a Catalunya durant el 2023. Aragonès ha parlat que “és una presa de pèl crònica”. Els usuaris li han retret que faci servir el mantra del dèficit fiscal al mateix temps que dona suport als governs del PSOE.

El dèficit fiscal

Una de les reivindicacions que vertebren el discurs processista és el dèficit fiscal i l'execució pressupostària. En el seu missatge, Aragonès ha parlat que és una “presa de pèl crònica”. Però no menys crònica que els anuncis dels presidents de la Generalitat dient que posarien fi a aquesta situació.

El 2005, el president Maragall parlava de reduir el dèficit fiscal i apuntava que "no havíem tingut a tota la història d'Espanya un moment tan òptim per segellar amb l'Estat espanyol un pacte mutu i exigent". Així mateix, advertia que "si aquest tema no es resol, es podrirà, i Espanya no tindrà solució".

Com és sabut, aquest assumpte va continuar enquistat fins que es va convertir en el famós “Espanya ens roba”, un dels crits de guerra del processisme. Els successius presidents catalans han parlat que és intolerable, una vergonya i que li posarien fi. En aquest sentit, el president Aragonès no n'és una excepció, que amb aquestes paraules es referia a l'exclusiva de l'Ara:

Execució pressupostària

El diari Ara ha tingut accés a l'informe de la Intervenció General de l'Administració de l'Estat durant el primer semestre del 2023. El que mostra és que la Comunitat de Madrid va executar durant aquest període el 52,7% de la inversió. Es tractava de 623 milions d'euros sobre un total de 1.207, una inversió encara menor de la prevista per a Catalunya.

Per part seva, durant el primer semestre de l'any es van executar a Catalunya 370 milions d'euros dels 2.276 pressupostats per a tot l'any. Això representava un 16% del total, que va ser lleument superior a l'execució de l'any 2022 i del 2021. De fet, els primers semestres d'aquells anys l'execució pressupostària també anava al voltant del 16%, amb un 13% (2021) i un 15,7% (2022). El govern central assenyala que l'execució sol augmentar durant el segon semestre de l'any.

El processisme econòmic

Aquesta informació ha reviscut el debat del dèficit fiscal en un moment en què a Catalunya ja hi ha un clima electoral. De fet, fa unes poques setmanes Sergi Sabrià criticava Salvador Illa i li retreia que el PSC no donaria solució a la qüestió fiscal. Per la seva banda, Aragonès s'ha posat el vestit oficial de president reivindicatiu i ha dit que aquesta situació "demostra l'enèsim menyspreu a tots els catalans".

Sembla que els usuaris de X també han vist l'enèsima vegada d'un president català denunciant el dèficit fiscal. “I què fareu per solucionar-ho? Seguir investint presidents espanyols?”, deien. Altres li deien que és la Generalitat la que rebutja inversions pressupostades com la de l'aeroport o el quart cinturó. “Com nassos voleu que arribi el 100%”, deien. Però la resposta més estesa ha estat la mateixa: que malgrat totes les denúncies públiques continuen investint presidents del PSOE.

➡️ Política

Més notícies: