Muntatge de fotos d'uns nens d'esquena a classe atenent la professora i, en un primer pla, una imatge d'Anna Simó amb el rostre capcot

POLÍTICA

Anna Simó destina 50 milions al grup d'experts sense conèixer encara les propostes

La consellera reconeix que encara no hi ha parlat malgrat que havien de presentar les seves conclusions a finals de gener

Si hi ha una àrea que reflecteix amb tota cruesa la incompetència del Govern de la Generalitat, és la Conselleria d'Educació. El departament que dirigeix Anna Simó és el segon que més diners rep dels pressupostos, i el que mostra menys resultats. El Govern va augmentar un 11% l'assignació el 2023 (6.960 milions d'euros), i segons l'informe PISA els alumnes catalans són a la cua en càlcul i comprensió lectora.

El Govern preveu augmentar un 10% més l'aportació per a la conselleria, que preveu destinar 50 milions al grup d'experts per millorar l'educació. La mateixa consellera ha reconegut no saber quines mesures proposaran, tot i que haurien d'haver donat les primeres conclusions al gener. Una mostra més de la improvisació d'una de les conselleries més desprestigiades del Govern de Generalitat.

A més a més de la millora de les competències de l'alumnat, la conselleria vol invertir els diners a desplegar el decret de l'escola inclusiva, fomentar el català i revertir els rectors del sector. Mentrestant, segueix el malestar de la comunitat educativa pel pes que té la Fundació Bofill sobre el model educatiu català. Aquest lobby, que ha disparat els seus ingressos els darrers anys, proposa coses tan innovadores com que els alumnes passin de curs amb assignatures suspeses i potenciar experiències d'aprenentatge empoderadores.

Sense notícies dels experts

Atiat per les crítiques arran de l'informe PISA, el Departament d'Educació va prendre la decisió de crear un grup d'experts. La mesura va ser molt criticada, ja que dels 18 elegits cinc pertanyen a la Fundació Bofill i tres a l'Associació Rosa Sensat (un altre lobby connectat amb la Generalitat). Un fet que posa en dubte la independència dels experts i sembra la sospita de les “portes giratòries” a Educació.

Quan es va formar el grup d'experts, es va establir un calendari segons el qual s'havien d'exposar les primeres conclusions a finals de gener. Un mes després, seguim sense notícies de la feina. “Dijous es van reunir amb els grups parlamentaris, ja m'explicaran el que els van dir perquè jo encara no he parlat amb ells”, va afirmar Simó.

Aposta per l'escola inclusiva

La Conselleria d'Educació prioritzarà el decret de l'escola inclusiva a l'hora de distribuir els diners dels pressupostos del 2024. El departament que dirigeix Anna Simó destinarà 626 milions, 35 més que l'any passat, a augmentar els recursos per aplicar-lo decret. La seva previsió és contractar 400 persones més entre mestres deducació especial, psicopedagogs, fisioterapeutes i educadors socials.

L'altra gran prioritat serà la despesa per a personal docent, amb una partida de 67,5 milions per revertir les retallades. Forma part de l'acord a què van arribar Educació i els sindicats, encara que sense l'aprovació dels sindicats majoritaris USTEC i Professors de Secundària. Mentre l'educació cau a trossos a Catalunya, la consellera parla de vincular les polítiques educatives a les polítiques socials com a eix dels pressupostos del 2024.

➡️ Política

Més notícies: