Primer pla de Francina Armengol al Congrés dels Diputats mirant cap amunt

POLÍTICA

Augmenta la pressió sobre Francina Armengol pel 'cas Koldo'

El PP ha presentat aquest dilluns un escrit al Congrés demanant la dimissió immediata de la presidenta de la cambra


Més problemes per al sanxisme i el processisme. El PP ha presentat aquest dilluns al Congrés dels Diputats un escrit on sol·licita la dimissió immediata de la presidenta de la cambra, Francina Armengol, per la seva presumpta relació amb el 'cas Koldo'. Els populars parlen d'“higiene democràtica” i “enorme mal” a la institució.

El PP parla d'“evident implicació” de Francina Armengol a l'escàndol de corrupció pel cobrament de comissions milionàries en la compra de màscares durant la pandèmia. Els fets van passar quan Armengol era presidenta del govern balear. L'acusen de recomanar les màscares de la discòrdia sabent que eren defectuoses.

L'assenyalament de Francina Armengol és un contratemps per al Govern de Pedro Sánchez, però també per al processisme. Cal recordar que van ser ERC i Junts els que van forçar l'elecció de l'expresidenta balear, després de vetar Miquel Iceta i Meritxell Batet. Ara, la favorita dels independentistes catalans es veu esquitxada pel cas de corrupció que amenaça seriosament la continuïtat del govern.

Demanen la dimissió immediata

En una dura intervenció, el portaveu del grup popular al Congrés, Miguel Tellado, ha exigit la dimissió immediata de Francina Armengol “davant del perjudici que suposa per a la dignitat de la Cambra”. El PP veu inacceptable "que la tercera autoritat de l'Estat segueixi al seu càrrec mentre està sent investigada per la seva presumpta implicació en un gravíssim cas de corrupció". Armengol està sent investigada per la Guàrdia Civil, el jutge instructor i fins i tot la fiscalia europea, per un possible ús fraudulent dels fons públics.

El PP ha vinculat Francina Armengol a “una trama de corrupció sistèmica que afecta nombrosos departaments ministerials, organismes i ens públics i administracions autonòmiques socialistes”. Una trama en què hauria jugat un paper rellevant el Govern de les Illes Balears durant el mandat de Francina Armengol. Això és el que ara està investigant la justícia, i el motiu pel qual en demanen la dimissió.

La caiguda de Francina Armengol suposaria una seriosa amenaça per al Govern de Pedro Sánchez, que va posar la primera pedra de la seva segona etapa en la seva elecció com a presidenta del Congrés. El pitjor per al Govern és que cada dia apareixen informacions noves que apunten a una corrupció sistèmica amb el PSOE a l'epicentre. No és estrany que davant d'aquesta allau, el PSOE i els Junts hagin posat l'accelerador per aprovar la llei d'amnistia i donar estabilitat a la legislatura.

Armengol, assenyalada

L'Audiència Nacional investiga la trama a la cúspide de la qual estaria Koldo García, exassessor de José Luis Ábalos. El jutge d'instrucció ha situat l'exministre com a intermediari per a la contractació de mascaretes defectuoses per sobre del preu de mercat. El cobrament de comissions milionàries s'hauria efectuat amb la complicitat de govern autonòmics com el balear, que aleshores presidia Francina Armengol.

Muntatge de Francina Armengol i José Luis Ábalos

En aquest cas, la investigació posa el focus a diversos contractes d'adjudicació el 2020 per valor de 54 milions d'euros. Ábalos hauria actuat d'intermediari a les converses entre les administracions públiques que adjudicaven els contractes, entre elles el Govern balear, i Koldo García. L'empresa fantasma, Soluciones de Gestión, va aconseguir aquell any 2020 un rècord de facturació de més de 53 milions d'euros.

El Govern de Francina Armengol va certificar el 12 d'agost del 2020 el subministrament d'una partida de mascaretes per part de Soluciones de Gestió a canvi de 3,7 milions d'euros. L'informe es va emetre dos mesos després que el mateix govern balear reconegués que les màscares eren defectuoses. Això posa a l'ull de l'huracà Francina Armengol, la caiguda del qual tindria per al Govern de Pedro Sánchez conseqüències més determinants que el sacrifici polític de José Luis Ábalos.

➡️ Política

Més notícies: