Pla mitjà de Carles Puigdemont de peu darrere d'un faristol amb un fons blau en una roda de premsa a Brussel·les
POLÍTICA

Indignació per la generosa pensió que podrà cobrar Puigdemont gràcies a l'amnistia

Amb l´amnistia, Puigdemont s´assegura la pensió vitalícia

Des del 2003, els expresidents catalans tenen una pensió vitalícia. I el cas de Puigdemont és inèdit: la podia cobrar alhora que la justícia espanyola ho considerava un pròfug. Aquesta circumstància feia que la seva pensió en particular corregués perill.

Ara bé, amb l'amnistia aprovada, l'expresident gaudirà de la pensió amb tranquil·litat. La raó per això és que tindrà la seguretat de no trobar-se obstacles judicials en el futur.

La curiosa situació de Puigdemont

La situació de la pensió de Puigdemont era molt particular: podia donar-se el cas de gaudir-ne encara que estigués als llimbs judicials. Això, com informen fonts jurídiques a Vozpopuli , conduiria l'Estat a haver d'intervenir per resoldre una situació semblant. És a dir, que atesa la seva situació judicial no tenia assegurada la pensió.

L'amnistia, doncs, no farà que paguin la pensió a Puigdemont, però sí que se l'assegura. En esborrar tots els delictes, s'elimina la hipotètica situació de l'Estat impugnant aquest privilegi que atorga el Parlament català. Perquè, si alguna cosa sembla clara, és que les pensions dels expresidents catalans són tot un privilegi.

Un privilegi català

Un cop a l'edat de jubilació, els expresidents tenen dret a cobrar de 60% salari que en aquell moment cobri el president de torn. Quim Torra, per exemple, arribarà al 2027 gairebé als 92.000 euros anuals. Puigdemont, per part seva, arribarà als 7000 mensuals.

Aquesta situació fa que els polítics catalans siguin els pensionistes públics més ben pagats d'Espanya. És una pensió que, per exemple, duplica l'actual pensió màxima i de la qual no gaudeix ni el president del Govern. Algunes Comunitats com Extremadura, Andalusia o el País Basc van eliminar aquest privilegi.

'Deixeu de consumir mentides'

La indignació en xarxes és majúscula. Molts no entenen que Puigdemont pugui gaudir d'una retribució com aquesta amb l'historial que té.

I encara més: moltes de les crítiques es dirigeixen cap al PSOE. Els retreuen que, gràcies als seus pactes amb Junts, puguin perpetuar les pensions dels expresidents. Al marge que va ser el mateix PSC el que, el passat mes de març, va presentar una llei (que no va prosperar) per eliminar aquest privilegi.