Muntatge amb Pedro Sánchez amb cara de preocupació amb un gràfic amb tendència a la baixa i el congrés dels diputats de fons
POLÍTICA

Ni els votants del PSOE volen l'amnistia

El retorn de Carles Puigdemont amenaça d'enfonsar els socialistes


El govern de Pedro Sánchez ha començat a caminar després d'aconseguir els vots de Junts per a la seva investidura. Durant els propers mesos haurà de posar en marxa la principal condició per al suport dels independentistes, la llei d'amnistia. Ho farà amb el rebuig de gran part dels espanyols, inclosos els votants.

Segons una enquesta de NC Report per a La Razón, el 71% dels espanyols no veu bé que Puigdemont pugui tornar a Espanya sense haver rendit comptes davant la justícia. Crida poderosament l'atenció el percentatge de socialistes que el rebutja, un 46%. Només un 33% ho aprova, i un 23% no es defineix.

A més, un 44% dels votants socialistes recolzen les manifestacions pacífiques contra l'amnistia, davant d'un 52% que les rebutja. Aquesta enquesta evidencia que el rebuig de la polèmica llei d'amnistia va més enllà de PP i Vox. I afegeix més pressió a un govern que neix amb la majoria de la població en contra.

Feijóo recull el descontent

Segons una altra enquesta, la de Target Point per a El Debate, l'amnistia provocaria una fugida de votants del PSOE al PP. Les cessions de Pedro Sánchez als independentistes faria que perdés el 2,1% de vots i entre set i nou escons. El gran beneficiat seria Feijóo, que pujaria 3,7 punts i superaria la barrera dels 150 diputats.

Són enquestes orientatives, però que assenyalen la tendència a la baixa d'un PSOE perseguit per les seves concessions. Això explica també l'afany dels socialistes per evitar tant sí com no unes noves eleccions. Moncloa manejava enquestes que desaconsellaven trencar les negociacions amb els independentistes i anar a nous comicis.

També hi ha divisió a Sumar, ja que el 51% dels votants recolza el retorn de Puigdemont gràcies a l'amnistia, i un 48% ho rebutja. Això sí, els de Yolanda Díaz són més contundents amb les manifestacions contra l'amnistia, amb un rebuig del 62%. Un 65% dels espanyols enquestats recolzen les mobilitzacions pacífiques.

La llei d'amnistia comença a caminar

La llei d'amnistia, registrada la setmana passada al Congrés dels Diputats, comença aquesta setmana la tramitació parlamentària. La intenció és que estigui llesta la primavera del 2024, i que es comenci a aplicar les setmanes següents. Però el camí no serà tan senzill com preveu el govern.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez i Carles Puigdemont amb cara de pocs amics i de fons una foto de l'hemicicle del Parlament Europeu

El PP ja ha anunciat la seva intenció de frenar la llei tant al Congrés com al Senat. Si finalment tira endavant, presentarà un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional. Tots aquests tràmits podrien prolongar l'aprovació de la llei d'amnistia, que és precisament el que vol evitar el PSOE.

No només perquè de la seva aprovació depèn mantenir el suport de Junts i ERC, sinó sobretot pel desgast que genera el debat a l'opinió pública. A Moncloa volen que el vendaval passi ràpid i s'oblidi com més aviat millor. No n'hi ha per menys, veient les últimes enquestes sobre els costos electorals de la llei.

➡️ Política

Més notícies: