Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez rient mentre aplaudeix i un pla mitjà de Salvador Illa amb cara seriosa
POLÍTICA

Pedro Sánchez menysprea el PSC

El Gobierno ha passat d'ells en el repartiment de ministeris


El PSOE va resistir electoralment el 23-J gràcies, en bona mesura, als bons resultats a Catalunya. Després, el PSC es va convertir en el principal suport de Pedro Sánchez en la defensa de la llei d'amnistia. Salvador Illa ha arribat fins i tot a sacrificar el seu projecte a Catalunya per servir el PSOE de Sánchez.

Per això crida poderosament l'atenció el poc pes dels socialistes catalans en el repartiment de ministeris. Només la designació de Jordi Hereu com a ministre d'Indústria salva la quota dels catalans. I d'aquella manera, perquè l'exalcalde de Barcelona es va retirar fa anys de la política per tornar al sector privat.

El menyspreu al PSC contrasta, per exemple, amb el pes del sector val·lisoletà d'Óscar Puente. L'exalcalde de Valladolid serà ministre de Transports i Mobilitat, i la mà dreta de Puente, Ana Redondo, ocuparà la cartera d'Igualtat. A més, Pedro Sánchez blinda el seu búnquer i deixa Podem sense ministeris.

El PSC, sense premi

El flamant govern de Pedro Sánchez ha anunciat avui els nous ministeris, i hi ha hagut sorpresa. Contra el que es podia esperar, el PSC es queda sense premi per la seva fèrria lleialtat els últims mesos. Només destaca la tornada de Jordi Hereu a la política, de la qual se'n va anar el 2012 després de perdre l'alcaldia de Barcelona.

El nou govern ha canviat l'expresident del PSC Miquel Iceta per Ernest Urtasun, de Sumar, al Ministeri de Cultura. A més, Meritxell Batet va renunciar a seguir com a presidenta del Congrés a causa del veto dels independentistes. Amb el nou Executiu, el PSC perd clarament pes al govern central.

I això, malgrat que els de Salvador Illa van ser clau el 23-J perquè Pedro Sánchez pogués optar a la reelecció com a president. Amb més d'un milió de vots, el PSC va aconseguir els millors resultats en unes generals des de Carme Chacón. De fet, han guanyat les tres darreres eleccions a Catalunya.

Si Salvador Illa no s'ha llançat a buscar la presidència de la Generalitat és precisament perquè a Ferraz li van demanar esperar. Primer, per consolidar l'aliança amb ERC, després, per no entorpir les negociacions amb Junts. Crida l'atenció que Pedro Sánchez no hagi premiat tanta fidelitat amb algun altre ministeri.

Hereu, la sorpresa

Més enllà del clar menyspreu, el PSC celebra l'elecció d'un dirigent històric com Jordi Hereu. Format en Direcció d'Empreses a ESADE, es va forjar a la política municipal a l'ajuntament de Barcelona. Es va convertir en alcalde el 2006, substituint precisament Joan Clos quan aquest va ser nomenat ministre al Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

El 2011 va perdre l'alcaldia, i l'any següent va renunciar al càrrec al capdavant dels socialistes barcelonins. Es va retirar de la política per tornar al sector privat, i el 2020 va ser nomenat president d'Hispasat (operador espanyol de telecomunicacions per satèl·lit). Hereu no entrava a cap de les travesses per ser ministre.

El nomenament dels nous ministres no ha estat exempt de polèmica. Primer, perquè manté l'engruixat nombre de carteres (22) malgrat que el govern va insinuar la intenció d'aprimar l'administració. I segon, perquè s'ha confirmat que Yolanda Díaz deixa Podem sense carteres.

➡️ Política

Més notícies: