Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint i una foto de Mohamed VI de fons
POLÍTICA

Pedro Sánchez se'n va al Marroc

A Moncloa asseguren que només és un viatge d'oci

Pedro Sánchez ha aparegut per sorpresa al Marroc. Segons fonts de la Moncloa, es tracta d'un viatge “estrictament privat” i finançat “íntegrament amb recursos propis”. Això no ha pogut evitar les suspicàcies sobre el destí escollit pel president en funcions per passar les vacances amb la seva família.

El viatge es produeix el mateix dia que la justícia ha arxivat el cas Pegasus d'espionatge als mòbils de diversos membres del Govern espanyol. El Marroc figurava com a principal sospitós de l'escàndol. Entre els mòbils intervinguts hi havia el del mateix Sánchez.

La presència de Sánchez al Marroc està envoltada de polèmica per la misteriosa relació entre el president espanyol i el regne alauita. El moment clau va ser el gir sobtat del PSOE respecte al Sàhara Occidental posicionant-se a favor del Marroc. Des de llavors, la figura de Pedro Sánchez ha disparat la seva popularitat al país veí.

Viatge sorpresa al Marroc

De fet, han estat els mitjans propers al règim de Mohammad VI els que s'han fet ressò de l'arribada de Pedro Sánchez. El viatge ha estat envoltat d'un gran secretisme. En lloc de La Mareta, la residència oficial a Lanzarote on estiueja sempre el president en funcions, aquest ha aparegut per sorpresa a Marràqueix.

Muntatge fotogràfic de Pedro Sánchez amb l'avió privat Falcon de fons

Sánchez s'ha pres uns dies de vacances abans d'afrontar les negociacions clau per quedar-se a la Moncloa. El 17 d'agost es constituiran les Corts, i començaran les negociacions per conformar una majoria parlamentària.

Abans d'enlairar-se cap al Marroc, Pedro Sánchez ha gravat un vídeo des de la seu del PSOE a Ferraz. El president en funcions ha llançat un missatge d'optimisme, convençut que trobarà prou suports per ser investit. Per això haurà de convèncer Puigdemont, i caldrà veure quin preu està disposat a pagar.

De malvat a heroi

Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa el 2018 amb unes pèssimes relacions amb el Marroc. El seu menyspreu al rei Mohamed VI escollint París i no Rabat com el seu primer viatge oficial va tensar les relacions diplomàtiques. Després va esclatar la crisi per l'acolliment del líder del Front Polisario, Brahim Gali, en territori espanyol.

Alguna cosa va canviar el 2020 i el 2021, coincidint amb les escoltes telefòniques dutes a terme presumptament des del Marroc. Pedro Sánchez va canviar l'orientació d'Espanya al conflicte entre el Marroc i el Sàhara Occidental. Els mitjans marroquins l'elogien ara per haver frenat el PP i Vox.

El PSOE veu el Marroc com un país estratègic amb què abordar qüestions clau com el conflicte pesquer i la crisi migratòria. Al rerefons hi ha també el rearmament de Rabat i les seves pretensions sobre Ceuta i Melilla. Molts espanyols es pregunten ara per què Sánchez ha triat precisament el Marroc com a destinació de vacances.

➡️ Política

Més notícies: