Muntatge amb dos plans mitjans de Pedro Sánchez a l'esquerra de la imatge i d'Alberto Núñez Feijóo a la dreta, tots dos alçant un braç, i de fons una imatge del Congrés dels Diputats
POLÍTICA

Pedro Sánchez perd el debat i gairebé les eleccions

El president del Govern no troba el to i Feijóo surt vencedor

Si jo fos l'assessor de Pedro Sánchez, actualitzaria el meu perfil de Linkedin per buscar feina. Pedro Sánchez ha perdut la seva gran oportunitat d'atrapar el PP el 23 de juliol i sembla molt difícil que el president del Govern pugui guanyar les eleccions.

Sánchez ha sacrificat els darrers quatre dies de campanya per preparar el debat, conscient de la seva importància. No l'hem vist en actes públics i la seva decisió només feia incrementar les expectatives de la cara a cara amb Feijóo, a qui segurament ha menyspreat.

Potser és l'autoestima o la supèrbia, però aquesta nit Pedro Sánchez ha estat tot el contrari del que ens tenia acostumats . Ha volgut mostrar una imatge d'enuig, assenyalar Feijóo com un radical i amic de Vox. I, és clar, el candidat del PP pot ser moltes coses, però és un home tranquil, per a alguns pla, però gens estrident.

Semblava que era Pedro Sánchez el candidat i Alberto Núñez Feijóo el president. Sánchez atacava amb Vox, Feijóo li proposava respectar la llista més votada. Tot i que el PSOE sabia que aquesta seria la mesura estrella dels populars al debat, no han sabut donar resposta. Sánchez reia, per sorpresa de Feijóo i no trobava el to per confirmar que encara que perdi, intentarà seguir governant.

Fins i tot Gabriel Rufián, el seu gran aliat aquests cinc anys ha assumit la derrota televisiva del PSOE. Potser en altres sectors de l'esquerra voldran imposar la imatge d'un debat agre, de taules, sense guanyadors. Però fins i tot ells mateixos són conscients que només una victòria clara aquesta nit podia servir Sánchez.

Sánchez fracassa en voler situar Vox al centre del debat

Sembla que el PSOE només havia trobat un argument per fustigar el PP: els seus pactes amb Vox. Però Feijóo donava una resposta cada vegada. Si Sánchez treia Abascal en les qüestions de violència a la dona, el popular parlava de la llei del 'Només sí és sí'. Quan el PSOE es referia a la por a Europa a Vox, Feijóo preguntava per la nova relació de Sänchez amb el Marroc.

Vox al Govern? El gallec demanava respectar la llista més votada. I fins i tot li parlava de Bildu, ERC o Yolanda Díaz. Alberto Núñez Feijóo no estava especialment còmode parlant de Vox, però tenia arguments i respostes per a tot.

Pedro Sánchez ha anat moderant el to, gràcies també Ana Pastor, que li ha fet diversos favors durant la nit. Però no ha sabut escoltar el candidat popular ni mostrar respecte. Si Sánchez buscava la centralitat ha fracassat. Si es volia acostar a l'esquerra, no ha trobat la manera de mostrar Feijóo com el dimoni.

No és tampoc que Alberto Núñez Feijóo hagi tingut un debat estel·lar. La televisió no és la seva fortalesa i potser per això ha sortit guanyador del debat. Se n'esperava poc i ha estat molt millor que Pedro Sánchez en el seu terreny. L'actual president del Govern ha oblidat el somriure per intentar ser una cosa que no és i ha perdut.

Falten només dotze dies per al 23J i Pedro Sánchez no ha aprofitat la seva gran oportunitat. Sembla molt complicat que la seva operació remuntada sigui un èxit.