Primer pla de Pedro Sánchez amb cara de preocupació

POLÍTICA

A Pedro Sánchez només li queda una sortida

El 'sanchisme' està tocat de mort, però el PSOE encara no

A Pedro Sánchez només li valia guanyar el debat per golejada, i va acabar com un ninot en mans del seu adversari. El debat es va saldar amb un KO i els assessors de campanya del PSOE amb les mans al cap. Ahir vam assistir no només a l'ocàs del “sanchisme”, sinó també a l'ascens del candidat Feijóo.

Paradoxalment, va ser el candidat del PP qui va mostrar a Pedro Sánchez l'única sortida viable que li queda: trencar amb els seus socis i facilitar la investidura d'Alberto Núñez Feijóo.

Feijóo posa les noves regles

El debat va començar de manera inesperada, amb un Pedro Sánchez agitat i sobreactuat davant d'un Feijóo contundent i amb aplom. El socialista semblava l'aspirant i Feijóo el candidat a la reelecció. Un a un, el popular va anar guanyant tots els blocs bo i esperant l'assalt definitiu.

Captura de la prèvia del debat entre Sánchez i Feijóo el 10 de juliol de 2023

I va arribar amb el tema estrella del debat, els pactes electorals. Sánchez es va obcecar amb els pactes PP-Vox sense adonar-se de l'estratègia que molt subtilment estava desplegant el rival. Feijóo li va allargar la mà per formar un govern de centre moderat, acorralant a Sánchez en un carreró sense sortida.

Amb això va aconseguir dues coses. Una, desempallegar-se de l'estratègia de Sánchez de presentar el PP com el mateix que Vox. I dos, capgirar la truita i presentar el PSOE de Pedro Sánchez i el partit de Santiago Abascal com dos extrems que es retroalimenten.

A Sánchez li queda una sortida

A la batalla del i tu més, Feijóo va aconseguir hàbilment presentar-se com el candidat de la moderació en aquestes eleccions. El popular va posar damunt la taula la solució que evitaria haver de governar amb Sumar, ERC, EH Bildu i Vox. Sánchez, nerviós i encegat, va defugir la proposta que pot salvar el seu projecte a llarg termini.

Pedro Sánchez va perdre ahir les poques opcions que tenia de remuntar les enquestes. Davant d'aquesta situació, allunyar-se dels seus socis i cercar la centralitat pot ser l'única sortida que li quedi.

A curt termini, rectificar la seva estratègia i allunyar-se dels socis Frankenstein pot evitar la fuita de vots al centre que ara representa Feijóo. Si el PSOE salva els mobles a les eleccions i els seus socis s'enfonsen, tindrà més arguments per facilitar un govern del PP. El sanchisme està tocat de mort, però el Partit Socialista encara no.

A llarg termini, el PSOE tindria quatre anys per fer una oposició assenyada amb grans pactes d'estat. És a dir, tornar al bipartidisme per espolsar-se la llosa dels extrems que han desgastat el partit. I rescabalar-se per preparar un nou assalt en la propera legislatura.

Els extrems s'allunyen del centre

Sembla difícil que Pedro Sánchez, més enrocat que mai, canviï d'estratègia a hores d'ara de la pel·lícula. I això, tot i que els seus socis marquen distàncies. Gabriel Rufián se'n reia d'ell ahir a la nit, i Yolanda Díaz es presentava com l'única alternativa que queda viva a l'esquerra.

El debat també va evidenciar el divorci entre el PP i Vox. Feijóo va utilitzar l'embolic de Múrcia per marcar distàncies amb el partit d'Abascal, i el líder de Vox va carregar durament contra el popular després del debat. Tots dos estan condemnats a entendre's, però reconstruir els ponts després del 23-J serà més difícil del que semblava.

En realitat, i encara que sembli irònic, tot està ara a les mans de Pedro Sánchez.

➡️ Política

Més notícies: