Primer pla de Pedro Sánchez assegut al seu escó amb cara de preocupació emportant-se la mà a la boca
POLÍTICA

Polèmica en les xarxes després de les paraules de Pedro Sánchez sobre el Marroc

Pedro Sánchez continua amb la seva estratègia d'acostar el màxim possible a Espanya a la monarquia de Mohamed VI


Entre una cosa i l'altra, el president Sánchez acumula diversos terratrèmols polítics. Un dels més sonats - i importants, però de veritat - va ser el canvi pel que fa al Marroc i el Sàhara. Cosa que va conduir el rei Mohamed VI a alegrar-se de la victòria de Sánchez i, en definitiva, que el Marroc sigui un dels seus socis.

Alegria al Marroc per Pedro Sánchez

S'esperava que els nostres veïns del sud s'alegressin per la reelecció del president Sánchez. Ell i el ministre d'exteriors (dels pocs que han seguit) ens van portar a un canvi històric en les relacions entre el Marroc i Espanya. En resum: el govern espanyol els va donar el control del Sàhara Occidental.

Això, és clar, es va vendre sota l'empara de les bones intencions, però els motius geopolítics que ho expliquen són diferents. N'hi ha molts: des de convertir Espanya en el proveïdor de gas a la UE fins a endur-se bé amb els americans. O un que és molt important per evitar polèmiques progressistes: controlar la immigració des de l'origen.

El cas és que, ara, Espanya i el Marroc són socis estratègics. Això es tradueix en “reunions bilaterals”, “impulsar acords”, “explorar oportunitats” i més termes propis de la diplomàcia. En aquest sentit, el president Sánchez ha fet un anunci per X que ha aixecat la polèmica:

'Aquesta relació renovada'

Sánchez parla de 'relació renovada' i, efectivament, és així. Espanya ha fet una aposta per la monarquia alauita i mentre duri li traurà els rendiments que pugui. El problema és que són molts els qui sospiten que hi ha motius ocults per a aquest canvi radical en les relacions.

Muntatge amb un pla mitjà de Pedro Sánchez rient i aplaudint i una foto de Mohamed VI de fons

En aquest punt, tot són hipòtesis. Cal recordar que, quan ens vam voler adonar (el CNI més aviat), Sánchez tenia el seu mòbil infectat pel Marroc: el famós Pegasus. En aquest sentit, més d'un usuari a X abunda en aquesta línia conspiranoica i es demana què és el que sap Mohamed VI de Sánchez.

Però sent això o no veritat, la hipòtesi més plausible és que, amb el pacte, Sánchez tingui controlada la immigració il·legal. Perquè aquesta ha estat la clau per pressionar Espanya i causar-li moments incòmodes com el de l'assalt a la tanca de Melilla. És a dir, és la manera amb què Sánchez ha decidit gestionar el famós eix Balears-Estret-Canàries.

➡️ Política

Més notícies: