Muntatge fotogràfic amb Arnaldo Otegi en primer pla i Pedro Sánchez de fons
POLÍTICA

Pedro Sánchez haurà de beneficiar els presos d'ETA si vol ser president

Otegi ha revelat les seves tres exigències per a la investidura

EH Bildu s'ha convertit en el soci preferent de Pedro Sánchez, i la seva principal carta per tornar a ser president del Govern. Però els independentistes bascos no estan disposats a oferir un xec blanc. El partit d'Arnaldo Otegi té algunes exigències, com ara beneficiar els presos d'ETA.

Fins ara els abertzales no havien posat preu a la investidura de Pedro Sánchez més enllà d'algunes generalitats. Ara, Otegi parla obertament d'abordar el model territorial espanyol i posar fi a les “polítiques d'excepció” dels presos etarres.

Bildu ha estat la formació que menys problemes ha posat per donar al PSOE la Mesa del Congrés. També han reconegut que la prioritat és parar a l'extrema dreta, i que donaran suport a la investidura de Pedro Sánchez. Però per primer cop posen damunt la taula condicions concretes.

Les 3 exigències de Bildu

Segons Arnaldo Otegi, aturar-se a l'extrema dreta és prioritari però no suficient per a la governabilitat. Per això, si Pedro Sánchez vol seguir a La Moncloa, haurà d'abordar tres qüestions amb els abertzales. "L'agenda de la plurinacionalitat s'ha de veure satisfeta al bloc de la investidura", ha afirmat.

Otegi participa en un acte d'EH Bildu a Pamplona el maig de 2023

El primer punt que caldrà negociar serà la situació dels presos d'ETA. El debat ja no passa per l'acostament, ja que són a presons basques i navarreses, sinó per fer passos cap al seu alliberament. Otegi avisa que a la propera legislatura la política penitenciària serà un dels problemes a resoldre.

La segona qüestió serà el debat territorial, que ja era al full de ruta d'EH Bildu de cara a les eleccions del 23-J. Durant la campanya, els abertzales van parlar del dret a decidir. Però pel que ha deixat entreveure Otegi, no posaran un preu tan alt com el partit de Carles Puigdemont.

Finalment, Bildu demanarà més avenços en l'àmbit social, seguint el camí de l'últim govern de coalició. Els abertzales volen més polítiques socials després de la pujada de les pensions i del salari mínim. Però també han promès no demanar “res estrany” que no es pugui complir.

➡️ Política

Més notícies: